Την πολιτική ευθύνη για τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου ανέλαβε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε απρόσμενη εμφάνισή του κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες -την πρώτη δημόσια τοποθέτηση αφότου βρέθηκε στο στόχαστρο με την αποκάλυψη του σκανδάλου LuxLeaks. 
 
«Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον των δημοσιογράφων, αποδίδοντας τον λουξεμβουργιανό φορο-παράδεισο στην έλλειψη εναρμονισμένης φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη και απορρίπτοντας οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων ως προς τη σημερινή θέση του στην Κομισιόν.
 
Ο Γιούνκερ, ο οποίος βρισκόταν επί 24 χρόνια στην κορυφή της ηγεσίας του μικροσκοπικού Μεγάλου Δουκάτου έχοντας διατελέσει αρχικά υπουργός Οικονομικών και μετέπειτα πρωθυπουργός -και μάλιστα ο μακροβιότερος στην Ευρώπη- βρέθηκε κάτω από τεράστια πίεση να μιλήσει για τις πρακτικές του Λουξεμβούργου, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για τη θέση που κρατά σήμερα στην Κομισιόν.
 
Αφού παρέμεινε σιωπηλός επί μία εβδομάδα αποφεύγοντας τα μέσα ενημέρωσης, εμφανίστηκε την Τετάρτη απροσδόκητα κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες δηλώνοντας ότι «είναι πολιτικά υπεύθυνος για ό,τι συνέβη σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου». Για να προσθέτει ότι αν και δεν παραβίαζαν τους λουξεμβουργιανούς και ευρωπαϊκούς νόμους, οι φορολογικές πρακτικές μπορεί να μην ήταν ηθικές.
 
«Είναι αλήθεια ότι ορισμένες φορές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαφορετικών φορολογικών κανόνων που είναι κάποιες φορές εκ διαμέτρου αντίθετοι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα που δεν συνάδουν με τα γενικά εφαρμόσιμα ηθικά στάνταρ» δήλωσε.
 
Εξήγησε πως οι φορολογικές αρχές στο Λουξεμβούργο ήταν ανεξάρτητες από την κυβέρνηση, αλλά ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις πρακτικές, οι οποίες όπως δήλωσε ήταν αποτέλεσμα διαφορετικών φορολογικών καθεστώτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.
 
«Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας αυτού που θα αποκαλούνταν το λουξεμβουργιανό πρόβλημα» δήλωσε για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει τίποτα στο παρελθόν μου που να καταδεικνύει ότι φιλοδοξία μου ήταν να οργανώσω φοροαποφυγή στην Ευρώπη».
 
«Ό,τι συνέβη ήταν σε συμμόρφωση με την εθνική και διεθνή νομοθεσία επί του ζητήματος» δήλωσε, αποδίδοντας το LuxLeaks στην έλλειψη εναρμονισμένης φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη. «Αν δεν υπάρχει εναρμονισμένη φορολογική πολιτική, τότε αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα» ανέφερε.
 
 

Φορολογικός παράδεισος για 340 πολυεθνικές
 

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, το Λουξεμβούργο αποτέλεσε φορολογικό παράδεισο για 340 πολυεθνικές που γλίτωσαν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, τα οποία θα αποδίδονταν σε άλλες χώρες.
 
Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι έχουν απαιτήσει απαντήσεις από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου επί 19 ολόκληρα χρόνια, ενώ οι Φιλελεύθεροι προχώρησαν ζήτησαν να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.