Το λουκέτο στα Πανεπιστήμια που αποφάσισαν οι πρυτανικές αρχές και υλοποίησαν σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., ενόψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου προκάλεσε αλυσίδα προβλημάτων. 
 
Μετά τα έκτροπα με την αστυνομική βία την Πέμπτη έξω από τα κτήριο της Νομικής και του ΕΜΠ, το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές κατέλαβαν το κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ. 

Το βράδυ της Πέμπτης, συνεχίστηκε η επίθεση των δυνάμεων καταστολής κατά των φοιτητών, στη διάρκεια πορείας που κατέληξε στο Πολυτεχνείο.

ΜΑΤ χτυπούν τους φοιτητές στο Πολυτεχνείο

 

Επίθεση σε φωτορεπόρτερ
 

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ κατήγγειλε ότι συνάδελφός του δέχτηκε επίθεση με γκλομπ στο κεφάλι από αστυνομικό των ΜΑΤ.

Σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αργά το βράδυ της ίδιας μέρας αναφέρεται ότι διατάχθηκε η διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας και προανάκρισης για την καταγγελία.
 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε όταν -αργά το βράδυ της Πέμπτης, φοιτητές κατάφεραν να ανοίξουν την πύλη του Πολυτεχνείου επί της Στουρνάρη και ακολούθησαν νέες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ.
 

Χημικά και γκλομπ κατά φοιτητών

Νωρίτερα, δύο φοιτητές είχαν τραυματιστεί στο κεφάλι, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης. Μετά από εντολή των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ, έξω από το κτήριο παρατάχθηκαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που έκαναν χρήση χημικών για να μην επιτρέψουν σε φοιτητές να εισέλθουν στο κτίριο.
Από το βράδυ της Τετάρτης διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες βρίσκονται έξω από την Νομική Σχολή Αθηνών, προκειμένου να μην γίνει κατάληψη ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

«Όχι» στη βία Φορτσάκη

Αιχμές κατά της στάσης του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη άφησε η Κοσμητεία της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ). Με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ την Πέμπτη το πρωί έξω από τα κτήρια της σχολής γεγονός που, όπως αναφέρει, πυροδότησε την ένταση.
 
Οι καθηγητές της σχολής ΟΠΕ επισημαίνουν: «Θωρούμε ότι η άσκηση βίας στους φοιτητές όχι μόνο δεν συμβάλλει στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πανεπιστημιακής περιουσίας, αλλά αντίθετα επιτείνει την ένταση. Θεωρούμε ακόμα ότι τα όποια προβλήματα προκύπτουν στη λειτουργία της Σχολής θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα μέσα που διαθέτει η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα και πάντως όχι με την άσκηση βίας εναντίον των φοιτητών».