Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, η σημερινή συνεδρίαση της Π.Γ. θα ασχοληθεί τόσο με τα θέματα που προέκυψαν χθες με τη δήλωση του Αλέξη Μητρόπουλου ότι αν το κόμμα συνεργασθεί με μνημονιακά κόμματα, μπορεί να εξαναγκασθεί να εφαρμόζει το μνημόνιο, αλλά και με το εσωτερικό έγγραφο – ενημερωτικό σημείωμα του Αλέκου Καλύβη με το οποίο έθετε θέματα συμμαχιών και εσωτερικής λειτουργίας του κόμματος.
 
“«Πληροφορήθηκα -μέσω του τύπου- ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα επαφών για αδιαμεσολάβητη σχέση με διεθνή κέντρα οικονομικής ισχύος και με τις αγορές(;). Δεν γνωρίζω να έχει απασχολήσει αυτή η συγκροτημένη πρωτοβουλία τα όργανα, η οποία προφανώς θα έχει ενεργοποιηθεί,αν κρίνω από τις συναντήσεις που έχουν γίνει . Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτή την έλλειψη γνώσης, που σαφώς υποτιμά και παρακάμπτει τα όργανα, είναι αναγκαίο -τουλάχιστον- να γίνει συγκεντρωτική και απολογιστική ενημέρωση με έκθεση που πρέπει να υποβάλλουν οι αρμόδιοι σύντροφοι και να αναπτυχθεί συζήτηση για τα συμπεράσματα, τις τάσεις που διαμορφώνονται απέναντί μας και για το τι νέα ζητήματα ανακύπτουν για τον πολιτικό μας σχεδιασμό και την στρατηγική μας”, αναφέρει το χαρακτηριστικό απόσπασμα. 

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες μια σειρά δηλώσεων στελεχών του κόμματος έχουν δημιουργήσει μια σχετική ασάφεια ως προς τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ:

Παναγιώτης Λαφαζάνης: “Με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση η τρόικα δεν θα ξαναέλθει στην Ελλάδα, είναι οριστικό, είναι απόφασή μας, τα μνημόνια θα καταργηθούν και θα διαπραγματευτούμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που θα πετύχουμε”.

 
Αλέξης Μητρόπουλος: “Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι ενδεχόμενο να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική. Είναι πολύ πιθανό. Δεν το λέω σίγουρο, γιατί είμαι μετρημένος”. 
 
Γιάννης Μπαλάφας: “Αυτονόητο είναι το ενδεχόμενο συζήτησης μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα δίχως όμως όρους΄.
 
Πάνος Σκουρλέτης: “Θεωρούμε ότι απαραίτητο βήμα οποιασδήποτε πραγματικής διαπραγμάτευσης υπέρ των συμφερόντων της χώρας προφανώς προϋποθέτει την ακύρωση του μνημονίου  και δεν μεταφράζεται σε συνεννόηση και συζήτηση με την τρόικα. Δεν μπορεί να υπάρξει. Η τρόικα είναι αυτοί που επιτηρούν την εφαρμογή του μνημονίου. Δεν είναι εξουσιοδοτημένοι για κάποιο άλλο πράγμα”.
 
Γιάννης Δραγασάκης: “Το πρόβλημα έχει γίνει περίπλοκο και για τους δανειστές. Δηλαδή, δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε διλήμματα και -για να σας δώσω και μία πολιτική ερμηνεία-, ενδεχομένως η σκληρή τους στάση δεν αφορά μόνο αυτή την κυβέρνηση. Ίσως θέλουν να δείξουν πώς θα φερθούν και στην επόμενη κυβέρνηση. Εφαρμόζουν μία σκληρή τακτική την οποία ενδεχομένως θα ήθελαν να συνεχίσουν και μετά, εάν τους παίρνει..”.
 
Νίκος Βούτσης: “Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι αποκλείουμε απολύτως τη συνεργασία με τη Ν.Δ. και με το ΠΑΣΟΚ, επειδή τόσα χρόνια εφάρμοσαν κατά γράμμα τις αντικοινωνικές πολιτικές των Μνημονίων. Κυβερνητικά σενάρια που θα τους ξαναβάλουν στο παιχνίδι της κυβερνητικής εξουσίας με τη σύμπραξη ή την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δρομολογηθούν”. 
 
Δημήτρης Βίτσας: “Η κυβέρνηση που θα προκύψει στις επικείμενες εκλογές, με νωπή λαϊκή εντολή, θα διαπραγματευτεί για την κατάσταση στη χώρα με βασικό γνώμονα τις γνωστές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και εξόφληση με αναπτυξιακή ρήτρα”.