Η πρόταση αυτή του υπουργού Παιδείας, συζητείται σήμερα, Δευτέρα, στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

Το βασικό ερώτημα είναι εάν οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια το επόμενο έτος θα είναι κατά πολύ λιγότεροι από τους φετινούς ή εάν αντίθετα θα αυξηθούν ή θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, λόγω της κοινωνικής πίεσης, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Μέχρι και φέτος τα πανεπιστήμια ζητούσαν κάθε χρόνο σχεδόν τους μισούς εισακτέους από όσους τελικά τους έδινε το κράτος, συνυπολογίζοντας τις υποδομές και την ελλιπή χρηματοδότηση. Τελικά, όμως, βρίσκονταν με διπλάσιους φοιτητές, ενώ στα κεντρικά ιδρύματα η κατάσταση χειροτέρευε με τις μετεγγραφές.

Ο κ. Λοβέρδος, πάντως, εκτιμά ότι τελικά δεν θα μειώσουν τον αριθμό των εισακτέων, σκεπτόμενοι την κοινωνική κατακραυγή. «Μαζί με τη μεταφορά της αρμοδιότητας ας αναλάβουν και τη διαχείριση της κοινωνίας και διαχειριζόμενοι το θέμα των εισακτέων ας διαχειριστούν και το θέμα των μετεγγραφών.»

Το πιθανότερο, πάντως, είναι λόγω της άθλιας οικονομικής τους κατάστασης, εάν τα ιδρύματα αναλάβουν τον καθορισμό, να οδηγηθούμε σε μείωση εισακτέων, καθώς ήδη τα πανεπιστήμια εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για αδυναμία λειτουργίας για το 2015.

Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά του Πανεπιστημίου Πατρών, με αποτέλεσμα το ίδρυμα να καταθέτει πλασματικό προϋπολογισμό, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων.

Όπως αναφέρουν οι πρυτάνεις στην ανακοίνωσή τους «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2014. Τα Ιδρύματα εξαναγκάζονται, ως εκ τούτου, στην κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση πλασματικών προϋπολογισμών, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν».