Παρότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει προσλάβει χαρακτήρα θρίλερ, το Μαξίμου δεν αποκλείει –χωρίς να στοιχηματίζει κιόλας– ότι στο τέλος θα επέλθει συμφωνία. 
 
Το κρίσιμο ερώτημα, αναφέρει το capital.gr, που δεν μπορεί να απαντήσει ακόμη το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά είναι εάν αυτή η συμφωνία θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη, καθώς θεωρεί “σχεδόν  βέβαιο” ότι δεν θα είναι “ευχάριστη”.
 
Κι εννοούν ότι θα έχει κάποιες επώδυνες δεσμεύσεις (πχ για το ασφαλιστικό που αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι) αλλά “σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υιοθετηθεί το “πακέτο” που εμφανίζει η τρόικα ούτε τα νέα φορολογικά μέτρα”.
Το Μαξίμου αναζητά μια συμφωνία η οποία όμως δεν θα είναι λεόντειος και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητες έχει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ώστε να παρατείνει το βίο της εξαντλώντας την τετραετία, σημειώνει το naftemporiki.gr

Ωστόσο και παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Πρωθυπουργού για μία πολίτική διαβούλευση με τις ηγεσίες των κρατών-μελών οι Βρυξέλλες, υπό το βάρος των εσωτερικών αντιθέσεων και της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών, εμμένουν δογματικά στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, ενώ το ΔΝΤ αρνούμενο να δεχθεί για τον εαυτό του το ρόλο του παρατηρητή πιέζει για νέα μέτρα ώστε να διασφαλίσει την ενεργό παρουσία του στην Ευρώπη.
Η τρόικα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει εάν δεν γίνει δεκτή η περαιτέρω μείωση των συντάξεων κατά 20% -μέτρο που προφανώς συνιστά πολιτικό αυτοχειριασμό για όποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία το εγκρίνει. Τέτοια πλειοψηφία δεν δείχνει να υφίσταται ούτε μεταξύ των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Συνεπώς η επιμονή της τρόικας, αντί για επικύρωση του ελληνικού success story, αναπότρεπτα μάλλον συνιστά “ευθανασία” του υφιστάμενου κυβερνητικού σχήματος, ανοίγοντας το δρόμο για την αναζήτηση, εν μέσω “έκτακτων συνθηκών”, μιας λύσης άλλου τύπου, από την επόμενη ή κατά προτίμηση και την παρούσα Βουλή.

Σύμφωνα με το χθεσινό «Βήμα», η τρόικα παρέλαβε το πακέτο διευκρινίσεων και μέτρων του κ. Χαρδούβελη και αναμένεται να απαντήσει τη Δευτέρα.

 
Για τον υπουργό Οικονομικών έχει εξαιρετική σημασία να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα εισοδηματικά μέτρα. Δεν θέλει ο κ. Χαρδούβελης άλλη μια εστία όξυνσης των πολιτικών συνθηκών στο ήδη βεβαρημένο από τις αντιπαραθέσεις κομματικό περιβάλλον.
 
Μετά μάλιστα και τις αποσχιστικές διαθέσεις της ομάδας Παπανδρέου, αλλά και τις υφέρπουσες αμφισβητήσεις στο χώρο της συντηρητικής παράταξης, ενδεχόμενη επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων σε μισθούς και συντάξεις θα κλόνιζε τη συνοχή της κυβέρνησης και θα δημιουργούσε συνθήκες οικονομικού αδιεξόδου.