Και αυτό, γιατί στο πλαίσιο τετραετούς συμφωνίας ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ προέβλεπε ότι πρέπει να γίνονται οι προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ ανωτάτων ιδρυμάτων και Πολιτείας.
 
«Θα επιμείνω στην πρότασή μας. Εμείς λέμε, ας προχωρήσουμε τώρα στη λύση που ζητούν. Η μεταφορά της αρμοδιότητας μπορεί να γίνει 100% τώρα» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας στις επιφυλακτικές τοποθετήσεις των πρυτάνεων για το θέμα.
 
«Δεχόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη του αριθμού των εισακτέων μας, αλλά στο πλαίσιο των τετραετών συμφωνιών μας, έχοντας γνώση των οικονομικών μας. Δεν υπεκφεύγουμε, αλλά δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για τέτοιες αποφάσεις χωρίς να έχουμε γνώση των οικονομικών μεγεθών των επόμενων ετών» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συνόδου πρυτάνεων, πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κ. Γάτσιος.
 
«Ζητώ να σκεφτείτε σοβαρά τα προβλήματα και τις ευθύνες που αναλαμβάνετε και εφόσον τις δέχεστε, τότε εγώ θα εισηγηθώ στη Βουλή να αναλάβετε τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας» είπε πριν λίγη ώρα ο υπουργός στη δεύτερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας που συνεδριάζει στο κτίριο του Αμαρουσίου.
 
Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, η διαβούλευση επί του θέματος μεταξύ της Πολιτείας και των διοικήσεων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προστεθεί το νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή πριν λήξει ο τελευταίος μήνας του χρόνου.
 
Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα πρέπει να καταθέτουν τις εισηγήσεις τους για τον αριθμό εισακτέων αλλά και μετεγγραφομένων στην ΑΔΙΠ (Αρχή για την Διασφάλιση των ΑΕΙ).
 
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ ωστόσο δεν σήκωσαν το γάντι. «Ο λαός δεν ψηφίζει για πρυτάνεις, αλλά για κυβέρνηση» είπε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου Στ. Γκρίτζαλης.
 
«Αντιλαμβάνομαι, κύριε υπουργέ, ότι θέλετε να κάνετε γενναίες αλλαγές και να λύσετε προβλήματα του παρελθόντος, αλλά ο περίγυρος δεν είναι έτοιμος» δήλωσε ο αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Ι. Μουρμούρης.
 
«Μας δίνετε το πεπόνι, αλλά όχι το μαχαίρι» είπε η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σάλη Παπασαλή.
 
Ωστόσο, ο πρύτανης του Χαροκόπειου πανεπιστημίου Δημ. Αναγνωστόπουλος κατέθεσε εναλλακτική πρόταση και είπε να δοθεί ένας αριθμός των προϋπολογισμών των ΑΕΙ για το 2015 για να αναλάβουν την ευθύνη ων εισακτέων τους. Αντίστοιχη πρόταση έκανε και ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία καθηγητών ΑΕΙ).
 
Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Γάτσιος «είμαστε πολύ πρόθυμοι να ξεκινήσουμε τον διάλογο αυτό, αλλά να γίνει στα πλαίσια των προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διάρκειας που προβλέπει ο νόμος καθώς ο αριθμός των εισαγομένων συναρτάται απόλυτα με δυνατότητες που θα έχουν τα ΑΕΙ σε οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό».
 
«Έτσι λέτε 'ναι' στην αναβολή του θέματος» είπε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας. «Εδώ δεν ήρθαμε να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, ούτε μπορούμε να λειτουργήσουμε έξω από τις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν. Εμείς με την πραγματικότητα συγκρουόμαστε κάθε μέρα. Έχουμε μια σκληρή πραγματικότητα μπροστά μας. Δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε. Δεν συζητάμε προγραμματικά εδώ. Εδώ συζητάμε τι θα κάνουμε τώρα, με την μορφή που έχουν τα πράγματα. Με ειλικρίνεια βάλαμε όλες τις συνιστώσες του θέματος» είπε ο Α. Λοβέρδος.


«Μη παραγωγική συζήτηση»
 

Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ o καθηγητής πανεπιστημίου κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει είναι μη παραγωγική εάν δεν είναι γνωστά τα οικονομικά μεγέθη που αφορά, ενώ υπέθεσε ότι μια τέτοια πρόταση όπως αυτή που συζητείται υποκρύπτει πολιτική μείωσης των εισακτέων.
 
Για την ανάγκη εθνικής στρατηγικής στα θέματα ΑΕΙ μίλησε ο κ. Ανδρ. Συμενίδης από την ΓΣΕΕ.
 
Από την πλευρά των κομμάτων ο Δημ. Παπασταμόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν είχε με βεβαιότητα αποφασίσει αν θα έπρεπε να συμμετέχει στην συνεδρίαση του ΕΣΥΠ. «Θεωρούμε αυτονόητο το ότι η αριστερά σε μια συζήτηση που αφορά τον μορφωτικό ρόλο των Ιδρυμάτων οφείλει να είναι παρούσα. Δεν οφείλει όμως να συναινεί», τόνισε.
 
Ο κ. Μιαούλης εκπρόσωπος ΔΗΜΑΡ είπε ότι τα ΑΕΙ οφείλουν να εκπαιδεύσουν όσα η Πολιτεία τους δίνει, σε ένα επίπεδο όμως ομαλούς λειτουργίας.
 
Εκπροσωπώντας το Ποτάμι η Δάφνη Μανουδάκη πρότεινε να καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ με αλγόριθμο και ο αριθμός των μετεγγραφομένων να μην ξεπερνάει το 20% των εισακτέων.
 
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γερ. Σιάνης δήλωσε ότι χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας. Είπε ακόμη ότι από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος οι διοικήσεις των ΑΕΙ μπορούν να καθορίσουν τον αριθμό των εισακτέων τους με βάση τα δεδομένα που θα καθοριστούν.