«Δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να μετατρέψει το Κίνημα από εγγυητή σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε κείμενο άτυπης ενημέρωσης που κυκλοφόρησε,  με αφορμή τις εξελίξεις που έχουν προκύψει έπειτα από το αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου για έκτακτο συνέδριο και εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση.

Ήδη έχουν υπάρξει οι πρώτες δηλώσεις στήριξης στην πρόταση του πρώην Πρωθυπουργού από τον Φίλιππο Σαχινίδη, αλλά και τον Γιάννη Ραγκούση.
Η Χαριλάου Τρικούπη αντιδρά λέγοντας μεταξύ άλλων πως το ΠΑΣΟΚ έχει σαφείς πολιτικούς στόχους, που συνδέονται με τις ανάγκες της χώρας και είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και η συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Επίσης στρέφεται αφήνει αιχμές, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει κατά του πρώην πρωθυπουργού.

Κινητοποίηση των παπανδρεϊκών

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας λέει «όχι», και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση στη Δημοκρατική Παράταξη, δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες για το συνέδριο και συντάσσεται με τη θέση του Γιώργου Παπανδρέου για ανοικτό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα γνωστοποιεί ότι από τις 3 Οκτωβρίου είχε κάνει κοινωνό των απόψεών της τη Χαριλάου Τρικούπη.

Την ίδια ώρα, μια πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα υπό το όνομα «Δίκτυο αυτοοργάνωσης» καλεί μέσω του Facebook σε συγκέντρωση στο Βελλίδειο την Παρασκευή λέγοντας: «Πάμε από τη βάση, λοιπόν, κάνοντας το Ξεκίνημα από την Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, ώρα 19:30, στο Βελλίδειο -εκεί, θα τα πούμε όλα αναλυτικά».

Η ομάδα έφτιαξε και ένα βίντεο με τίτλο «Εμείς Πάμε! Εσύ θα 'ρθεις;», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «πολιτική και κοινωνική αυτό-οργάνωση, πρωτοβουλία για τη δημιουργία προοδευτικού δικτύου».

Η εν λόγω κίνηση έρχεται μία μέρα μετά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοζάνη με αφορμή την παρουσίαση και εκεί της έκθεσης ιστορικού υλικού του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή».

«Θα βρεθεί λύση»

Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες αλλά θα βρεθεί μια λύση, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, εν όψει του ραντεβού της Τρίτης με την τρόικα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η αυριανή συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος της διαπραγμάτευσης, που, όπως είπε, δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου, αλλά η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας.

Πρόσθεσε πως είμαστε σε καλό δρόμο, και, αν και παραδέχθηκε πως οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, διαβεβαίωσε πως θα βρεθεί μια λύση, πριν προκύψουν ανάγκες και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος τόνισε πως το ζητούμενο είναι να υπάρξει απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου ή μέχρι το τέλος της χρονιάς και όπως σημείωσε μπορεί να υπάρξουν τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες θα καθοριστούν μετά.

Σε ερώτηση για το εάν αναμένεται απόφαση στο Παρίσι ή εάν θα ξαναέρθει η τρόικα στην Αθήνα, ο κ. Βενιζέλος είπε πως το Παρίσι έχει ένα πιο φιλικό συμβολισμό και πως οι όποιες αποφάσεις θα προκύψουν από θεσμοθετημένες διαδικασίες, διευκρινίζοντας πως υπάρχει το λεγόμενο EuroWorking Group που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup.

«Από εκεί θα προκύψουν οι αποφάσεις με την τεχνική, τη θεσμική έννοια του όρου» σημείωσε.

Ακόμη ανέφερε πως θα επιστρέψει και η τρόικα στην Ελλάδα αλλά αυτό μπορεί να έχει πολύ σύντομη διάρκεια.

Όσον αφορά στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη είχε και κάποιες θετικές όψεις από πλευράς τεχνογνωσίας και εκτίμησε ότι μπορεί να βρεθεί λύση η οποία να είναι αμοιβαίως επωφελής και αξιοπρεπής.
 
Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό ή στο εργασιακό, ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά πως δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα τα οποία είναι
ενοχλητικά για τους πολίτες.

Τόνισε πως πρόκειται για μια θεμελιώδη απόφαση από την οποία δεν πρόκειται δεν πρόκειται να υπάρξει απομάκρυνση.

«Δεν μιλάμε για δημοσιονομικά μέτρα. Δεν μιλάμε για μέτρα στο ασφαλιστικό, τα οποία είναι πέραν της υφιστάμενης νομοθεσίας. Για έναν απλό λόγο: η υφιστάμενη νομοθεσία ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. Δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι να παίρνουμε επιμέρους μέτρα στο Ασφαλιστικό, χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς να έχουμε την πλήρη ανάπτυξη ενός ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που έχει μία δυναμική» είπε.