Συγκεκριμένα η κα. Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε πως «εάν» αυτές οι αλλαγές « επιφέρουν μείωση των συντάξεων και ανατροπή της συνταξιοδοτικής κατάστασης των μεγάλων σε ηλικία ασφαλισμένων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Στην περίπτωση των νέων ασφαλισμένων τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς δεν πρόκειται να βρεθούν προ εκπλήξεων και ανατροπών.».
Στις αντιπροτάσεις της τρόικας για το Ασφαλιστικό, αναφέρει το Euro2day.gr, συγκαταλέγεται η πρόταση για πάγωμα των συντάξεων που αφορά τους ήδη συνταξιούχους, για τα έτη 2016-2017. Με το μέτρο αυτό αποτρέπεται δαπάνη της τάξης των 920 εκατ. ευρώ.
 
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει τη μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 20%, με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων. Αν και δεν έχουν διευκρινιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής των ασφαλισμένων στη δυνατότητα αυτή, η πρόταση περιλαμβάνεται στο κείμενο που εστάλη στην τρόικα, έχει υπάρξει μια πρώτη συμφωνία με τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων και εκτιμάται ότι μπορεί να ισχύσει από το 2015.
 
Κλειδωμένη θεωρείται και η αύξηση της 15ετίας σε 20ετία ως προϋπόθεση για λήψη οποιασδήποτε σύνταξης (όχι μόνο της κατώτατης). Η διάταξη αυτή θα αφορά τους νέους σε ηλικία ασφαλισμένους. Τίθεται για πρώτη φορά ηλικιακός διαχωρισμός και θα ισχύει για όσους το 2015 είναι 40 ετών (γεννήθηκαν δηλαδή το 1975).
 
Δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα ισχύσει. Αποτελεί εναλλακτική πρόταση και θα διευκρινιστεί στο επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης.
 
Στις προτάσεις όπου έχει εξαρχής εκφράσει τη συμφωνία της η τρόικα περιλαμβάνονται οι περαιτέρω ενοποιήσεις ταμείων, η δημιουργία ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, καθώς και η ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων από το 2017.