Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος παρά την προσέγγιση με την πλευρά των δανειστών σε μία μια σειρά από ακανθώδη και με υψηλό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θέματα η τρόικα επιμένει στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2015, ρίχνοντας μάλιστα στο τραπέζι του διαλόγου το ενδεχόμενο παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος ακόμη και για ολόκληρο τον επόμενο χρόνο.

Σε πρώτο επίπεδο οι συνεργάτες τους επιχειρούν από χθες το βράδυ να ρίξουν τους εκλογικούς τόνους που εκτινάχθηκαν μετά το άδοξο τέλος των μαραθώνιων συζητήσεων με την τρόικα στη γαλλική πρωτεύουσα.
 
«Δεν τίθεται θέμα άμεσων εκλογών, τελεία» διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά, με την επισήμανση πως «ούτε καν βγαίνουν οι ημερομηνίες» σε κάποιες φήμες που μιλούσαν για κάλπες ακόμη και πριν από τις γιορτές. Επίσης, παρότι υπήρξαν επιτελείς που πρότειναν την προσφυγή στις κάλπες ανεξαρτήτως Προεδρικής εκλογής, οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι τέτοιος σχεδιασμός «δεν υπάρχει». 
Ωστόσο, τόσο από το Μαξίμου όσο και από τη Χ. Τρικούπη δεν διαψεύδουν (πλέον) το σενάριο της επίσπευσης της Προεδρικής εκλογής, αμέσως μετά τις 7 Ιανουαρίου που θα επαναλειτουργήσει η Βουλή. Κι αυτό ώστε η ύστατη προσπάθεια να βρεθεί «καλή συμφωνία» με τους δανειστές να «κουμπώσει» με το δίλημμα που θα τεθεί στους βουλευτές «ναι ή όχι πολιτική σταθερότητα» – πόσο μάλλον εάν στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας «υπάρξει νέο ράπισμα από τις αγορές».

 Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται, εξάλλου, να επαναφέρουν στο κάδρο της διαπραγμάτευσης τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο θα κατηγορήσουν για ανεύθυνη πολιτική και για παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα. Επιχειρήματα στην φαρέτρα έδωσαν, σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά, και οι επισκέψεις Μηλιού και Σταθάκη στο Λονδίνο και η ανταπόκριση που είχαν αυτές από τους επενδυτικούς οίκους.

Ως το μεγαλύτερο αγκάθι σε αυτή τη διαδρομή θεωρείται η παράταση του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, αφού η περίφημη κυβερνητική υπόσχεση «στο τέλος του χρόνου βγαίνουμε από τα μνημόνια – διώχνουμε το ΔΝΤ» δεν θα έχει εκπληρωθεί.
 
Αυτό που προβάλλουν ήδη – και με έμφαση – τα δύο επιτελεία είναι ότι θα πρόκειται για μικρή (ολίγων εβδομάδων) και άτυπη («τεχνική») παράταση, την οποία αποδίδουν όχι τόσο στο μπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης όσο στο πολυήμερο κλείσιμο των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων λόγω των εορτών.
 

Πόση παράτση;

Χθες, το Bloomberg επικαλέσθηκε κυβερνητικό αξιωματούχο που βάζει στο τραπέζι παράταση μνημονίου, θέτοντας μάλιστα και όρια στο χρονικό ορίζοντα. «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μακρά παράταση του προγράμματος» δήλωσε. 
 
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ απάντησαν για το δημοσίευμα ότι δεν συζητήθηκε στο Παρίσι σενάριο παράτασης μνημονίου. Το σενάριο παράτασης που συζητά η ελληνική πλευρά αφορά μόνο τις διαδικασίες, είπαν. Αποβλέπει δηλαδή-  εξήγησαν – σε πολιτική απόφαση εντός του Δεκεμβρίου και σε μία παράταση μόνο για το τεχνικό σκέλος της έγκρισης από κοινοβούλια της ΕΕ….
 
Υπενθυμίζεται ότι η όποια παράταση –όπως ακριβώς και η πιστοληπτική γραμμή ECCL που ζητά η Αθήνα– προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία. Επίσημο αίτημα από το ενδιαφερόμενο κράτος, πολιτική έγκριση και ακολούθως επικύρωση από κοινοβούλια κρατών μελών όπου υπάρχει σχετική υποχρέωση. Και η επικύρωση ισχύει για περίπου 10 κοινοβούλια, περιλαμβανομένου του  γερμανικού,  που διακόπτουν τις εργασίες τους  για τις εορτές.
Πλέον, όμως, με τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης να κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα, η πίεση προς το Μέγαρο Μαξίμου γίνεται ασφυκτική ενώ όλα τα σενάρια σε πολιτικό επίπεδο βρίσκονται πια πάνω στο τραπέζι.
 
Μετά το χθεσινό αδιέξοδο, κυρίως όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό, το πιο πιθανό σενάριο θεωρείται η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Από εκεί και πέρα το μεγάλο ερωτηματικό, που ίσως καθορίσει και τις τελικές εντυπώσεις και προφανώς και τις πολιτικές εξελίξεις, είναι η χρονική διάρκεια αυτής της παράτασης και οι όροι που θα την συνοδεύουν.
 
Η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα, κάνοντας λόγο για μια πιθανή μικρή επιμήκυνση του προγράμματος μέχρι ένα μήνα εξαιτίας τεχνικών ζητημάτων, την ίδια ώρα όμως που οι εταίροι πιέζουν για μεγαλύτερο διάστημα, έως και έξι μηνών.

Εμπλοκή με το κενό

Από πλευράς των τροϊκανών, το μόνο που δέχονται είναι την μερική απόδοση του «πακέτου» που παρουσίασε η ελληνική αποστολή, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές. Και εξηγούν ότι για να άρουν τις επιφυλάξεις τους για την μερική απόδοση αυτή,  ζητούν ένα πολύ επώδυνο «αντάλλαγμα» κοινωνικά, οικονομικά αλλά και πολιτικά.
 
Το αντάλλαγμα σύμφωνα με μέλη της αποστολής είναι νέα «καθαρά» μέτρα σίγουρης απόδοσης, άνω του 1 δισ. ευρώ.  Για να μαζευτεί το ποσό απαιτείται, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μαχαίρι σε συντάξεις, αλλά και αύξηση φόρων, με την κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (πχ σε νησιά) να είναι ένα από τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες (όπως άλλωστε επιμένει από τον Απρίλιο το ΔΝΤ).

Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε  μεταξύ άλλων  για να κλείσει τη «ψαλίδα»:

•             Έσοδα από νομιμοποίηση αυθαιρέτων
•             Έσοδα από τη δέσμευση  καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων από όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και απάτης
•             Αλλαγές στο ΕΚΑΣ
•             Περικοπές σε Δήμους και ΔΕΚΟ
 
Επίσης, η ελληνική πλευρά, επιχειρηματολόγησε υπέρ:
•             Μεγαλύτερης αύξησης εσόδων λόγω επιστροφής της χώρας σε ανάπτυξη.
•             Μεγαλύτερης απόδοσης του ΕΝΦΙΑ (σημ: πάνω από 75%- 80%)
•             Ανάγκης για μικρότερο αποθεματικό, με την τρόικα να θέλει «μαξιλάρι» περί το 1,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες το 2015  για να καλύψει νέα αποκλίσεις.

Τελειώνει ο χρόνος

Καθώς φαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να έρθει η τρόικα στην Αθήνα αν δεν έχουν φτάσει οι δυο πλευρές μια ανάσα από τη συμφωνία. Το ίδιο άλλωστε δείχνει και η στάση της τρόικας. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, μάλιστα, δεν αποκλείεται και νέο ραντεβού στο Παρίσι. Μακριά από την Αθήνα, περιορίζεται η δραματοποίηση της κατάστασης.
 
Στο Παρίσι ή την Αθήνα, με τηλεδιασκέψεις ή με κατ' ιδίαν συζητήσεις, όλα δείχνουν πάντως ότι το σενάριο της επέκτασης του προγράμματος είναι το πλέον πιθανό.
Η κυβέρνηση όμως λαμβάνει υπόψη της και την εσωτερική πολιτική κατάσταση και ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να περάσει από την Βουλή. Επίσης ότι έχει μπροστά της την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και μία δύσκολη συμφωνία θα επιβαρύνει το πολιτικό περιβάλλον με δεδομένο μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην θέση της για πρόωρες εκλογές.
 
Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας προκαλεί προβληματισμό στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της συμπολίτευσης με αρκετούς βουλευτές να μην αποκλείουν πλέον απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. 
 
Είναι, δε, κοινή πεποίθηση ότι οι δανειστές δεν τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις με πρώτη την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Είναι αρκετοί, μάλιστα, οι βουλευτές που εκτιμούν ότι η τρόικα δεν διαπραγματεύεται απλώς με την κυβέρνηση, αλλά στέλνει μηνύματα και προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Και στο βάθος κι άλλα μέτρα

Στην αποκάλυψη ότι η τρόικα, κατά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, εμφανίστηκε σκληρή, ζητώντας μείωση κύριων συντάξεων και αύξηση φόρων, προχώρησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος μετείχε στις συζητήσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Απαντήσαμε ότι δεν γίνονται αυτά και δεν χρειάζονται, τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας. 
 
Παράλληλα, ο Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται εξάμηνη παράταση του μνημονίου. «Αν χρειαστεί μπορεί να δοθεί παράταση τεχνικής φύσης για ένα μήνα στο μνημόνιο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
 
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς το πρωί της Πέμπτης, για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με την τρόικα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για ναυάγιο, καθώς υπάρχουν συγκλίσεις», αλλά παρατήρησε ότι το αγκάθι είναι ο προϋπολογισμός.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Πρωτόπαπας, η τρόικα -και ειδικά το ΔΝΤ- έχει εμμονές και μιλά για δημοσιονομικό κενό, την ύπαρξη του οποίου δεν δέχεται η κυβέρνηση. «Ο προϋπολογισμός αμφισβητείται πολύ σκληρά» δήλωσε και τόνισε ότι σε αντιστάθμισμα η τρόικα ζητά περικοπή κύριων συντάξεων και αύξηση φόρων (κυρίως του ΦΠΑ).
 
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία επί του μισθολογίου για το Δημόσιο, σε εργασιακά και άλλα ασφαλιστικά ζητήματα, αλλά η κυβέρνηση δεν δέχεται τις απαιτήσεις για περικοπή συντάξεων και αύξηση φόρων. «Δεν γίνονται αυτά και δεν χρειάζονται» είναι η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα.
 
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μαραθώνιες (21 ώρες συνολικά) διαπραγματεύσεις έχουν μείνει σε αυτό το σημείο και πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να υπάρξουν σήμερα και αύριο οι αναγκαίες κινήσεις για να επιστρέψει η τρόικα».

(με πληροφορίες από n.gr, euro2day.gr, capital.gr, naftemporiki.gr)