Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει παράταση του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, αφού έληξε άδοξα και το Παρίσι.
 
Την εξέλιξη αυτή την έκαναν σαφή τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Γκίκας Χαρδούβελης με δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να διαψεύσει ότι ο υπουργός είπε σε βουλευτές πως το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται ποιος κυβερνά στην Ελλάδα και αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, στην ουσία… το επιβεβαίωσε: «Σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών, ανέφερε απλώς ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα»…
 
Επ΄ αυτών, πηγές του Μαξίμου και της Χ. Τρικούπη επαναφέρουν το θέμα της πίεσης προς την αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να ενταχθεί στη «συστράτευση που απαιτούν οι συνθήκες».
 
Ο κ. Σαμαράς μάλιστα δέχεται όλο και πιο έντονη πίεση από στελέχη του κόμματός του να καλέσει σε συνάντηση τον Αλέξη Τσίπρα –για πολλοστή φορά διατύπωσε αυτή την πρόταση σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αλλά μπορεί και όχι

Ως TPP oφείλουμε εντούτοις να σημαιώσουμε και το ενδεχόμενο η παράταση του μνημονίου να μην είναι απέλπιδα καταφυγή της κυβέρνησης αλλά να εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό: Παρατείνεται για λίγους μήνες το πρόγραμμα ώστε να διαπραγματευθεί με όσο το δυνατό καλύτερους όρους ο Σαμαράς τη νέα συμφωνία, εντείνοντας την «αντιμνημονιακή» του ρητορική και προσελκύοντας κι άλλους βουλευτές στο στρατόπεδο της ανάδειξης ΠτΔ από την παρούσα εθνική αντιπροσωπεία.

Ωστόσο, επειδή ούτε η τρόικα είναι ενιαία (ενδεχομένως η Ελλάδα θα αποτελέσει το πρώτο πεδίο της σύγκρουσης ΗΠΑ – Σόιμπλε για την ποσοτική χαλάρωση) και με δεδομένο ότι οι δανειστές επιθυμούν πρώτα απ' όλα τη διασφάλιση της αποπληρωμής των χρημάτων τους, δεν είναι απίθανο αυτή η ευθύνη να φορτωθεί σε μια νέα κυβέρνηση που θα αναγκαστεί με δυσμενέστερους όρους υπό την απειλή της άμεσης χρεοκοπίας.

Εκτίμηση είναι ότι το περιρρέον κλίμα θα διευκολύνει ή θα αποτρέψει βουλευτές να διαλέξουν στρατόπεδο.

Με τεχνικούς όρους μιλώντας, αποκλείεται η Ελλάδα να ξεμείνει από ρευστότητα μέχρι το τέλος της άνοιξης, οπότε και υπάρχουν αυξημένες λήξεις ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα είναι κυρίως πολιτικό (τι κατεύθυνση θα λάβει η χώρα) από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι θα ήθελαν να δεσμεύσουν την Ελλάδα σε νέα εποπτεία όσον αφορά αυτό που αποκαλείται «μεταρρυθμίσεις».