Μεταξύ των ελληνικών προτάσεων: το πάγωμα των συντάξεων έως και το 2018, η κατάργηση από το 2019 της συνταξιοδότησης πριν από τα 62, η αύξηση του ελάχιστου χρόνου για συνταξιοδότηση στα 20 χρόνια, η μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, η συμπίεση μισθών των νεοπροσλαμβανόμενων στο Δημόσιο και η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%, κάτι προκαλεί την αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο οποίος παραχωρεί στη 1.00 το μεσημέρι έκτακτη συνέντευξη τύπου. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η συμπίεση των μισθών σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ έχει ήδη συμφωνηθεί. Κατά τα λοιπά:
– «Πάγωμα» των κύριων συντάξεων το 2016 το 2017 αλλά και το 2018. Η μέση ετήσια αύξηση 3,5% που θα  έπαιρναν οι κύριες συντάξεις στην τριετία 2016-18 βάσει του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (λόγω της εκτιμώμενης μεγέθυνσης του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) δεν θα δοθεί. και θα στοιχίσει έμμεσα 9,8% σε ονομαστικούς όρους στους συνταξιούχους
 
– Σταδιακή  αύξηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης .Όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2019 θα μπορούν να κάνουν αίτηση για σύνταξη δύο χρονια  μετά.
 
– Αύξηση  των ελάχιστων αναγκαίων ημερών ασφάλισης για τη λήψη  ελάχιστης εγγυημένης από το κράτος σύνταξης. Από 4.500 ένσημα (15 χρόνια) που είναι σήμερα, θα φτάσει στα 6.500 (20 χρόνια) για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά. Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση στα 15 στα 17 έτη.
 
– Μείωση των κρατικών κονδυλίων για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) κατά 70 εκατ. ευρώ. 
 
–Εθελοντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον Οργανισμό Ασφαλίσεως Ελευθέρων Επαγγελματιών (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ κλπ.) έως 30%
– Αύξηση ΦΠΑ ξενοδοχείων από το 6,5%  στο 10%  ή και στο 13% μετά από πιέσεις της τρόικας

– Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στο δημόσιο
– Περικοπές δαπανών σε Δήμους και ΔΕΚΟ

– Θέσπιση του νέου χαμηλότερου μισθού για τους νεοεισερχόμενους

– Παρεμβάσεις στα μη μισθολογικά κόστη στο μισθολόγιο του δημοσίου καθώς και σε παροχές σε είδος
 
– Για τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις, το ελληνικό «πακέτο» προβλέπει: 
α. Μείωση των συνδικαλιστικών αδειών στις 7 ημέρες το μήνα για όλα τα εκλεγμένη στελέχη των συνδικαλιστικών οργάνων πλην εκείνων που κατέχουν θέσεις στην εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
β. Έλεχγος  των οικονομικών των συνδικάτων χωρίς όμως να καταργηθούν οι εισφορές των εργαζομένων προς αυτά.
γ. Προειδοποίηση  για την πραγματοποίησης μίας απεργίας από ένα συνδικάτο 48 ώρες πριν (αντί 24 ώρες που είναι σήμερα)
δ. Μεγαλύτερη επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων  για την προσβολή  προσβάλουν τη νομιμότητα μίας απεργίας
ε. Να μείνει ως έχει ο τρόπος λήψης μίας απεργίας
στ. Να μείνει ως έχει το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με καθοριστικό ρόλο να έχει το «Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας».
 


Προϋπολογισμός που θα αλλάξει

 

Τα επιτελεία όλων των κομμάτων ετοιμάζονται για τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού που θα ξεκινήσει στη Βουλή την Τετάρτη και θα κορυφωθεί – με τη διαδικασία της ψηφοφορίας – την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, μία μόλις μέρα πριν από την έναρξη των εργασιών του Εurogroup. 
Τα νέα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή σε άλλο νομοσχέδιο και όχι στον προϋπολογισμό, ο οποίος ενέχει και ψήφο εμπιστοσύνης και ουδείς επιθυμεί να συμπέσει με τα νέα μέτρα. Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν και την πιθανότητα να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να αποφευχθεί μια κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.
 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν οι οικονομικοί κύκλοι τις ομιλίες των δύο εκ των τριών εκπροσώπων της τρόικα, οι οποίοι θα βρεθούν σήμερα στην Αθήνα,  προκειμένου να μετάσχουν στο 2ημερο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η Ελληνική Οικονομία σε Σημείο Καμπής. Στο ίδιο συνέδριο το λόγο θα λάβουν μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, Γκίκας Χαρδούβελης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Γιάννης Μανιάτης, ο Πρόεδρος ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο Πρόεδρος του Χρηματιστήριο Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης και τραπεζίτες.
 
Την Τετάρτη ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία την Κυριακή, παραμονές του Eurogroup. Αν υπάρξει συμφωνία, τα μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται και η λύση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.
 

ΔΝΤ για χρόνια

Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να υποκύψει στις εξωτερικές πιέσεις και να αποδεχθεί έναν πλήρη ρόλο για το ΔΝΤ στην επόμενη συμφωνία βοήθειας με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων.
 
Ωστόσο, επισημαίνει το πρακτορείο, κάτι τέτοιο, να διατηρηθεί η εμπλοκή του ΔΝΤ, θα αποτελούσε ένα πλήγμα για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προωθούσε μια ξεκάθαρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης και την απελευθέρωση της χώρας από την εποπτεία του ΔΝΤ. Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τους ομολόγους της ευρωζώνης και τις αγορές προκειμένου να αποδεχθεί περαιτέρω βοήθεια –και περαιτέρω εποπτεία- για να διασφαλίσει μια σταθερή μετάβαση μόλις ολοκληρωθεί το καθεστώς διάσωσης στο τέλος του χρόνου.
Αργά χθες το βράδυ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην εκπομπή «Report from Berlin» του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD, δήλωσε ότι οι υπουργοί Oικονομικών της Eυρωζώνης «θα συζητήσουν στις αρχές Δεκεμβρίου τους όρους της παροχής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα», προεξοφλώντας επί της ουσίας ότι μέχρι τότε οι δύο πλευρές θα έρθουν σε μία μορφή συμφωνίας.

Ο δε Σαμαράς από το Ναύπλιο προέβλεψε ότι οι δύσκολες ημέρες δεν θα διαρκέσουν πολύ, ενώ πηγή της Χαριλάου Τρικούπη έλεγε ότι η διαπραγμάτευση «είναι σκληρή και πολυεπίπεδη, αλλά θα ολοκληρωθεί έγκαιρα χωρίς δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, χωρίς μείωση μισθών και συντάξεων». 
Αυτό που δεν θέλει καν να ακούσει είναι η εξάμηνη παράταση του δανειακού προγράμματος. Παρά τις επίμονες πληροφορίες (και σε πείσμα του γερμανικού Der Spiegel που «είδε» χθες τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας) μιλά για «άτυπη παράταση ολίγων εβδομάδων τον Ιανουάριο» με άλλοθι τις γιορτές. 
 

Σενάρια επί σεναρίων

 
Στελέχη και των δύο κομμάτων λένε ότι η… κανονική παράταση (σ.σ. τουλάχιστον εξάμηνη, με δεσμεύσεις και παραμονή του ΔΝΤ ως συνοδηγού και όχι «στο πίσω κάθισμα») θα είναι «μεγάλο χτύπημα» αφού θα ακυρωθεί το κυβερνητικό αφήγημα των τελευταίων μηνών «μνημόνια τέλος-τρόικα τέλος-ΔΝΤ τέλος».
 
«Γαλάζια» στελέχη εκφράζουν φόβους ότι θα καταψηφίσουν «παπανδρεϊκοί βουλευτές», ενώ αποδίδουν στον κυβερνητικό τους εταίρο την «ιδέα» να ζητηθεί ψήφιση της συμφωνίας από 180 βουλευτές ώστε ή να συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή να πάμε σε εκλογές… ανεξαρτήτως πια της Προεδρικής εκλογής.