Σε ευθεία καταγγελία των μεθοδεύσεων “αποσταθεροποίησης” που μετέρχονται το Μαξίμου και ο Αντ. Σαμαράς, ώστε να παραταθεί τεχνητά ο βίος της κυβέρνησης και να εξασφαλιστεί η διατήρηση των Μνημονίων και της τρόικας, προχώρησε χθες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι.

Αφού σημείωσε ότι οι 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και αποτροπή πρόωρων εκλογών δεν επιτυγχάνονται ούτε και αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα ψήφιζαν με την κυβερνητική πλειοψηφία (155 + 24), επισήμανε ότι στην πραγματικότητα η στρατηγική Σαμαρά αποβλέπει σε “αποστασίες” βουλευτών από κόμματα. Όλο αυτό το όργιο “φημών” και “δυσοσμίας” που αναδίδεται στην πολιτική σκηνή το τελευταίο διάστημα συνιστά ένα “πλαίσιο αποσταθεροποίησης” μήπως και επιβιώσει η κυβέρνηση.

«Ας υποθέσουμε μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας εκβιασμών που αναδύει μια δυσοσμία πολιτική καταφέρνει ο κ. Σαμαράς να βγάλει 180 ψήφους και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποια είναι η προοπτική; Θα κληθεί αμέσως μετά να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που έχει την πλατιά και βαθιά αντίθεση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού…. Για να υπάρξουν 180 πρέπει να υπάρξουν αποστασίες. Το έχετε καταλάβει αυτό;», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμένουμε για ραγδαίες εξελίξεις τώρα γατί η κοινωνία δεν αντέχει άλλο, είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές λέγοντας πως αυτή θα είναι μια έντιμη διέξοδος.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να υπογράψει και ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την τρόικα, διότι όχι μόνο διαφωνεί πολιτικά, αλλά έχει και ηθική υποχρέωση, δεν μπορεί να αποδειχθεί μια συνέχεια των δυνάμεων που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα και να επαναλάβει τις πρακτικές τους.
 

«Οι αγορές θα είναι επιθετικές και στον κ. Σαμαρά και σε μένα» ανέφερε, ενώ σε  ερώτηση για το πώς θα πείσει τους δανειστές σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως βασίζεται στο πλάνο Α που όπως διευκρίνισε είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος είπε ότι θα ξεκινήσει με την υλοποίηση  και την εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να προστατευτεί η κοινωνία και στη συνέχεια θα πάει σε  μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Στο ενδεχόμενο οι δανειστές μας να τιμωρήσουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παραδειγματίσουν άλλα κράτη, ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ γιατί όπως είπε δεν θα ρισκάρουν προκειμένου να τιμωρήσουν τη χώρα μας  να ακρωτηριάσουν την Ευρωζώνη.
«Έχει αρχίσει να θέλει να δώσει ρευστότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες  και η ΕΚΤ πράγματι θέλει τα κράτη να βρίσκονται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα» είπε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την εγγύηση των καταθέσεων και την αρθρογραφία στον ξένο Τύπο που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως απειλή, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι μπορεί να κατανοήσει τον υποκειμενισμό των ξένων, ωστόσο, πρόσθεσε, είναι ανήθικο αυτόν τον ρόλο να το παίζουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Άθλιο και ανήθικο, σημείωσε, είναι να κάνει ο πρωθυπουργός καφενειακού τύπου δηλώσεις για τις καταθέσεις στις τράπεζες και ακόμη πιο ανήθικο είναι κάποιοι που βρίσκονται σε καρέκλες εξουσίας να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Ποιον αποσταθεροποιούν αυτές οι τοποθετήσεις, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, μόλις πρόσφατα πέρασε τα «στρες τεστ» και εγγυάται και τις καταθέσεις.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει με ρεβανσισμό, ωστόσο τόνισε ότι θα ασκήσει δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).