Απορριπτική ήταν η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου στο αίτημα του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού για τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών. 

Η απόφαση που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη, βρίσκει τον Νίκο Ρωμανό στην 23η ημέρα απεργίας πείνας και τη ζωή του σε κίνδυνο. 
Ο ίδιος εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς». Να σημειωθεί ότι σήμερα είναι η 23η ημέρα που ο κρατούμενος αρνείται να φάει, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.
 
Σύμφωνα με τους γιατρούς, έχει χάσει πάνω από 17 κιλά και η υγεία του κινδυνεύει να έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη.
 
Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας Νίκο Ρωμανό, Γιάννη Μιχαηλίδη, Ανδρέα Δημήτρη Μπουρζούκο και Δημήτρη Πολίτη έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, καθώς και για τις επόμενες ημέρες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη, τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με το θέμα του κρατούμενου κ. Νίκου Ρωμανού, όπως αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι μπορεί, αν χρειαστεί, να υπάρξει μέχρι και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Το σκεπτικό

Το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε για τυπικούς λόγους το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στη σχολή του, καθώς σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και για τον λόγο αυτόν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν μπήκε στην ουσία του θέματος.

Όπως ανέφεραν οι δικαστικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νόμος προϋποθέτει για τις περιπτώσεις των υποδίκων, βάσει του  άρθρου 50 του σωφρονιστικού κώδικα, τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την κράτηση, που στην περίπτωση του Ρωμανού είναι ο ειδικός εφέτης – ανακριτής, του οποίου η εισήγηση για το θέμα ήταν αρνητική.

Ο ειδικός εφέτης- ανακριτής δεν συναίνεσε στο αίτημα του απεργού πείνας και έκρινε ότι η παραμονή του στη φυλακή είναι απαραίτητη μέχρι να εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος του, καθώς έχει τρία εντάλματα για τα οποία κρατείται.