«Δεν μπορώ να ανασάνω»

Στις 17 Ιουλίου του 2014, ο 43χρονος Έρικ Γκάρνερ είχε πέσει νεκρός έπειτα από επικίνδυνη λαβή αστυνομικού με πολιτικά κατά τη διάρκεια ελέγχου, καθώς είχε θεωρηθεί ύποπτος για εμπόριο λαθραίων τσιγάρων.

Ο Γκάρνερ, άτομο παχύσαρκο που έπασχε από άσθμα, είχε προσπαθήσει νωρίτερα να εξηγήσει στους αστυνομικούς ότι δεν πουλάει τίποτα, ενώ ζητούσε να μην τον ακουμπήσουν. Ήταν άοπλος και δεν κινήθηκε ούτε μία στιγμή επιθετικά προς κανένα τρίτο πρόσωπο. Πριν χάσει τις αισθήσεις του, είχε φωνάξει περίπου 10 φορές πως δεν μπορούσε να ανασάνει.


Βίντεο, που δημοσίευσε η Daily News, έχει καταγράψει τις τελευταίες στιγμές του Γκάρνερ και τη φρικτή επίθεση που δέχτηκε από τον Ντάνιελ Πανταλέο, που εμφανίζεται με πολιτικά να τον πιάνει από το λαιμό, να κρεμιέται από πάνω του και να τον ρίχνει στο έδαφος. Ο νεαρός που είχε τραβήξει το βίντεο, ο Ramsey Orta, συνελήφθη ένα μήνα μετα τη δολοφονία του Γκάρνερ – και καταδικάστηκε – για οπλοκατοχή(!). (Διαβάστε για αυτή την απίστευτη υπόθεση εδώ)


 
Παρά το βίντεο που πιστοποιεί την αναίτια επίθεση, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη του ιατροδικαστή, που έκανε λόγο για ανθρωποκτονία, Σώμα ενόρκων – αποτελούμενο από 14 λευκά και 9 μη λευκά μέλη – αποφάσισε χθες πως δεν συντρέχει λόγος για δίωξη του κατηγορούμενου για δολοφονία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος αστυνομικός έχει εμπλακεί σε ακόμη δύο υποθέσεις για παράνομη φυλάκιση, κατάχρηση βίας και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η λαβή που χρησιμοποίησε αποτελεί απαγορευμένη πρακτική για την αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως στη συγκεκριμένη γειτονιά, το Staten Island, όπου και δολοφονήθηκε ο Γκάρνερ, υπηρετούν πολλοί από τους πλέον αμφιλεγόμενους αστυνομικούς ολόκληρης της πόλης (έχουν δεχτεί τις περισσότερες μηνύσεις, συνήθως για καταχρηστικές και λανθασμένες συλλήψεις).

«Το Φέργκιουσον είναι παντού»  

 Περίπου δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την ανακοίνωση της απόφασης για τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον και η κοινότητα των Αφροαμερικάνων βρίσκεται για μία ακόμη φορά απέναντι σε μια δικαστική απόφαση που καταδεικνύει τις φυλετικές διακρίσεις που δεν έπαψαν να μαστίζουν τις ΗΠΑ, καθώς και την ασυδοσία και την ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι αστυνομικές αρχές της χώρας. Για μία ακόμη φορά, κανείς δε λογοδοτεί για τις εγκληματικές ενέργειες των σωμάτων επιβολής της τάξης εις βάρος μη λευκών πολιτών.

Η νέα απόφαση προκάλεσε την οργή όχι μόνο της οικογένειας του Γκάρνερ – ήταν πατέρας 6 παιδιών –  αλλά και πολιτών, που πλημμύρισαν τους δρόμους της Νέας Υόρκης, κλείνοντας μάλιστα σημαντικές οδικές αρτηρίες. Οι διαμαρτυρίες υπήρξαν ειρηνικές, ωστόσο αν και δεν σημειώθηκαν επεισόδια, σημειώθηκαν αρκετές συλλήψεις.

Εδώ εικόνα από τη γέφυρα του Μπρούκλυν:


Συγκεντρώσεις για τον Έρικ Γκάρνερ πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως στη Φιλαδέλφεια, την Ουάσινγκτον, την Καλιφόρνια και αλλού.

Παρακάτω ορισμένες εικόνες από τη Νέα Υόρκη:


Στον απόηχο της αμφιλεγόμενης δικαστικής απόφασης, αλλά και της αυξανόμενης δυσαρέσκειας μεγάλης μερίδας Αμερικανών, που βλέπουν τη δικαιοσύνη να κλείνει το μάτι στις ρατσιστικές πρακτικές των σωμάτων ασφαλείας, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, διέταξε για την υπόθεση του Γκάρνερ ομοσπονδιακή έρευνα «για πιθανή παραβίαση δικαιωμάτων των πολιτών», δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «οι εισαγγελείς μας θα διεξαγάγουν μια ανεξάρτητη, σε βάθος, δίκαιη και έγκαιρη έρευνα»…

Από την πλευρά του, αν και δεν σχολίασε ευθέως την υπόθεση, ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι η απόφαση αναδεικνύει «την ανησυχία από την πλευρά πάρα πολλών μειονοτικών κοινοτήτων προς τις υπηρεσίες της επιβολής του νόμου ότι δεν συνεργάζονται για την αντιμετώπισή τους με δίκαιο τρόπο». Φέρεται, μάλιστα, να έχει ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση για την καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Αστυνομία.

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται για την Ουάσινγκτον μια μαζική συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα.

«Χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», φώναξαν χθες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους της Νέας Υόρκης.