Συγκεντρώσεις σε δύο σημεία, έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έξω από την κεντρική πύλη του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», πραγματοποιοίησαν διαμαρτυρόμενοι, οι αλληλέγγυοι στον απεργό πείνας, Ν. Ρωμανό.

Αρκετός κόσμος έχει συγκεντρωθεί και στο πίσω μέρος του νοσοκομείου όπου βρίσκεται το δωμάτιο που νοσηλεύεται ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός.


Παράλληλα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου, περιφρουρώντας την κλειστή κεντρική πύλη.

Το μεσημέρι εντός του νοσοκομείου επικράτησε ένταση όταν οι εργαζόμενοι σε αυτό εμποδίστηκαν από τους αστυνομικούς να προσεγγίσουν το δωμάτιο φρουρούμενης νοσηλείας του Ρωμανού.

Οι υπάλληλοι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την ισχυρή αστυνομική παρουσία στο νοσοκομείο και να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στον Νίκο Ρωμανό για την απεργία πείνας.

Περίπου 40 προσαγωγές έγιναν το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε διαδήλωση για το Νίκο Ρωμανό, όπου μέλη φοιτητικών συλλόγων και της ΚΕΔΔΕ βρίσκονταν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους . 

Μετά την εξακρίβωση στοιχείων οι προσαχθέντες αναμένετο αν αφεθούν ελεύθεροι.

Οι καταλήψεις συνεχίζονται σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και σε δημαρχεία.

Υπό κατάληψη τελεί, ως πράξη αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό, και το κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» στην πλ. Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Κατειλημμένο από χθες το βράδυ και το κτίριο της ΓΣΕΕ από αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες.

Σήμερα πέρασαν από τον ανακριτή στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων οι 12 συλληφθέντες της πορείας της 2/12. 

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή όλοι τους

Με την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και Εισαγγελέα, κατά περίπτωση επιβλήθηκαν στους κατηγορουμένους οι περιοριστικοί όροι της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους και της απαγόρευσης συμμετοχής σε διαδηλώσεις.

Να σημειωθεί ότι οι 11 από τους κατηγορούμενους είναι αντιμέτωποι με αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και μόνο ο ένας για πλημμέλημα.

Κινδυνεύει άμεσα η ζωή του

Ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει για 26η ημέρα την απεργία πείνας, διεκδικώντας τις εκπαιδευτικές άδειες για να φοιτήσει στη σχολή που έχει περάσει και απορρίπτοντας την πρόταση για φοίτηση εξ αποστάσεως. Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε πως παρά το λιποθυμικό επεισόδιο της Πέμπτης ο Νίκος Ρωμανός δεν διέκοψε την απεργία πείνας και πως είναι αμετάθετος στη θέση του.

Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε να δοθεί άμεση λύση, καθώς η ζωή του Νίκου Ρωμανού βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να δώσει λύση, καθώς βλέπει «ένα κεράκι να τρεμοσβήνει, μια ζωή να κινδυνεύει». 

Επιστολή συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό δημοσιοποίησε ο Γιάννης Μιχαηλίδης, που επίσης πραγματοποιεί απεργία πείνας. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης εκφράζει την ικανοποίησή του για τις πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό.

Σε δήλωση υποστήριξης του δικαιώματος των φυλακισμένων να έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα προέβη σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, αν και χθες αρνήθηκε να τεθεί προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα συμπαράστασης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό
 
Από τις 24 Νοεμβρίου ο δήμος Βριλησσίων εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών στους κρατούμενους. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «η μη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών αποτελεί ακραία αυθαιρεσία για κάθε κρατούμενο που τη δικαιούται και δεν τη λαμβάνει, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο με απεργούς πείνας που τις αιτούνται και αναιτιολόγητα δεν τους χορηγούνται».
 

Οι πορείες για τον Γρηγορόπουλο

– Στη 1 το μεσημέρι οργανώνεται συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενώ ακόμα θα ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων με πρόσχημα την επίσκεψη Νταβούτογλου. 

 
-Στις 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια, καλούν οργανώσεις, συλλογικότητες, φορείς και σωματεία εργαζομένων σε νέα συγκέντρωση.  
 
Θεσσαλονίκη: 12 η ώρα το μεσημέρι στην Καμάρα η διαδήλωση συμπαράστασης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό και το νόμιμό δικαίωμά του στη μόρφωση καθώς και στη μνήμη του δολοφονημένου το 2008, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
 
Πάτρα: Κάλεσμα για συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Παράρτημα απ' όπου θα πραγματοποιηθεί πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
 

Και μια παρενέργεια

Όπως γράφει ο Α9.84 , «προβλήματα παρουσιάστηκαν στις συνταγογραφήσεις και τις ηλεκτρονικές εργασίες δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων, του Αρεταίειου και του Αιγινήτειου, το οποίο εφημερεύει, εξαιτίας κινητοποίησης αλληλέγγυων στο Νίκο Ρωμανό. 
 
Ομάδα νεαρών έθεσε υπό κατάληψη το τμήμα Πληροφορικής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και κατέβασαν τον διακόπτη του κεντρικού server, από τον οποίο τροφοδοτούνται τα συγκεκριμένα νοσοκομεία».