Στην έφεσή του, ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας υποστηρίζει ότι το Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας είναι κοινόχρηστος χώρος ενταγμένος στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως ζώνη ειδικών χρήσεων και δεν πρέπει να προστατεύεται από τη δασική νομοθεσία. Η εκδίκαση της έφεσης, που υποβλήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον μετά την καλοκαιρινή ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής και τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση γύρω από το σχέδιο ανέγερσης του νέου γηπέδου της Δικέφαλος ΑΕ του Δημήτρη Μελισσανίδη σε χώρο όμορο με το Άλσος, με παραχώρηση μάλιστα στρεμμάτων του για επέκταση του οικοπέδου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η νέα δημοτική αρχή σκοπεύει να παραιτηθεί από την έφεση, καθώς, όπως λέγεται, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τις προθέσεις της για το Άλσος. Ωστόσο, σε εγρήγορση βρίσκονται οι πολίτες που εδώ και καιρό κινητοποιούνται για την υπεράσπιση του Άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας, καθώς οι περισσότεροι απ' αυτούς στέκονται κριτικά απέναντι στον δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλο, που υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας τη στάση του ταλαντευόμενη ή και υποκριτική. Αν ο δήμος επιμείνει στην έφεση και γίνει δεκτή, λένε, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την καταστροφή του Άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας με τη σφραγίδα και του δήμου, καθώς είναι διαχρονική η προσπάθεια κατάργησης του δασικού χαρακτήρα αυτού του σπάνιου πνεύμονα πρασίνου του Λεκανοπεδίου της Αττικής, με τελικό σκοπό την κτηματομεσιτική εκμετάλλευση των 480 στρεμμάτων του με διάφορους τρόπους.

Η συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε αναβολή της εκδίκασης την προσεχή Τετάρτη. Ωστόσο πολλοί περιμένουν τη δημοσιοποίηση των ενεργειών της νέας δημοτικής αρχής Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας γι' αυτό το ζήτημα, την ώρα μάλιστα που δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για άλλη μια συνάντησή της με την ερασιτεχνική ΑΕΚ, τη Δικέφαλος 1924 ΑΕ και την Dimand ΑΕ για το ζήτημα της ανέγερσης του γηπέδου μέσα στην εβδομάδα.