Είναι η πρωτη φορά που η αρμόδια αρχή δίνει άδεια στους προφυλακισμένους Χρυσαυγίτες, πλην των περιπτώσεων που αφορούσαν την άρση της ασυλίας τους, να συμμετάσχουν σε κοινοβουλευτική διαδικασία. Πληροφορίες αναφέρουν πως η εισαγγελέας εκτίμησε πως αυτή τη φορά πρόκειται για κορυφαίο πολιτειακό ζήτημα ενώ ειναι προφανές πως ετίθετο και συνταγματικό ζήτημα από την τυχόν μη συμμετοχή τους στη διαδικασία. 
 
Πάντως ανάλογη άδεια δεν τους ειχε δοθεί κατα τη συζητήτηση για τον προϋπολογισμό και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η άδεια του επόπτη των φυλακών Κορυδαλλού αφορά τους προσωρινά κρατουμενους στον Κορυδαλλό Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο και Ηλία Κασιδιάρη. 

Υπενθυμίζεται πως η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της προ ημερών είχε κάνει γνωστό πως οι βουλευτές της θα καταψηφίσουν τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα.

 
Προσωρινά κρατούμενος στο Ναύπλιο είναι και ο ανεξάρτητος πλεον Στάθης Μπούκουρας στον οποίο επίσης προφανώς θα δοθεί η σχετική άδεια, μάλιστα ο τελευταίος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει θετικά. Πριν απο λίγες μέρες η εισαγγελέας Εφετών ειχε προτείνει να αφεθεί ελευθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ ο κ. Μπούκουρας, αλλά ακόμα δεν εχει εκδοθεί το σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Θετικά, γράφει το capital.gr, είναι πιθανό να ψηφίσει και ο έτερος ανεξάρτητος βουλευτής που εξελέγη με τη Χρυσή Αυγή, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, που επίσης εχει διαχωρίσει τη θέση του απο τη Χρυσή Αυγή.
Οι υπόλοιποι βουλευτές της ΧΑ που δεν έχουν προφυλακιστεί θα συμμετάσχουν κανονικά στη διαδικασία αφού οι περιοριστικοί όροι που τους έχουν επιβληθεί τους το επιτρέπουν. Όλοι βρίσκονται είτε σε κατ΄οίκον περιορισμό είτε ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Πρόκειται για τους Ελένη Ζαρούλια, Δημήτρη Κουκούτση, Νίκο Μίχο, Μιχάλη Αρβανίτη, Αντώνη Γρέγο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση και Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο που αρχικά είχε προφυλακιστεί αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους τον περασμένο Αύγουστο.