Ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως ο Γιάννης Κουράκος (πρωην ΑΝΕΛ) ή ο Βασίλης Οικονόμου (πρώην ΔΗΜΑΡ) δήλωσαν χθες ότι απόψε θα ψηφίσουν «παρών» αλλά στις άλλες ψηφοφορίες «θα δούμε» – δηλαδή, μάλλον ναι.
Δεδομένου, αναφέρει το capital.gr, ότι ο κ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι… δεν αλλάζει υποψήφιο, οι υπέρμαχοι μίας τέτοιας πρωτοβουλίας θα ήθελαν να υπάρξει συμφωνία για εκλογές εντός του 2015 – και πάντως όχι πριν από τον Νοέμβριο.
Mεταξύ των βουλευτών διακινούνται πλείστα όσα σενάρια με κυρίαρχο αυτό της επαναφοράς από αύριο της πρότασης των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών για εκλογή ΠτΔ, συμφωνία για τη συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου και προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015.

Μόνο που αυτή τη φορά ο στόχος θα είναι η συλλογή περισσοτέρων υπογραφών -προσδοκούν περί τις 20- και την πρωτοβουλία αναμένεται να στηρίξει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και το ΠΑΣΟΚ.
 

Eναλλακτικές
 

 
Στελέχη της Χ. Τρικούπη αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος είναι θετικός σε μία τέτοια εξέλιξη, ενώ η επισήμανση «η υποψηφιότητα Δήμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών», συντηρεί τα σενάρια για συμφωνία σε νέο πρόσωπο.
Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Βενιζέλο σε περίπτωση που θέσει δημοσίως την εν λόγω πρόταση, να καλεί τόσο τον εταίρο του στην κυβέρνηση, την Ν.Δ. όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν θέση με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν ασφυκτικά. Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι αυτό ακριβώς εννοούσε ο κ. Βενιζέλος όταν έλεγε χθες από τις Βρυξέλλες σε πρώτο πρόσωπο: «Δεν θα αφήσουμε και δεν θα
αφήσω -και μιλώ προσωπικά, ειδικότερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- να χαθούν τα επιτεύγματα της χώρας και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και κυρίως δεν θα αφήσω αυτό να γίνει προεκλογικά, καθ' οδόν προς τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ή, αν αποτύχουμε, καθ' οδόν προς τις εκλογές».

«Το αν το συγκεκριμένο σενάριο», λένε τα ίδια στελέχη, «περιλαμβάνει και την αλλαγή υποψηφίου μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου, προς την κατεύθυνση να «βοηθηθούν» οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να πουν το μεγάλο 'ναι', παραμένει ανοιχτό». Αυτή τη στιγμή πάντως το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι αυτό της πρώην επιτρόπου Μ. Δαμανάκη, σημειώνει το naftemporiki.gr.
 
Αλλιώς «οι αριθμοί δεν βγαίνουν», λένε: στους 155 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας πρέπει να προστεθούν άλλοι 25 για να φτάσουμε στους 180. Από τους 24 ανεξάρτητους όμως οι εννέα έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν. Χρειάζεται, άρα, ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ (10 μέλη) ή των ΑΝΕΛ (12 μέλη).
 

Aριθμολογία
 

 
Για απόψε, το κυβερνητικό επιτελείο δεν υπολογίζει περισσότερες από 162-163 θετικές ψήφους –αν και οι νυχτερινές συνάξεις ή οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις δημιουργούσαν προσδοκίες για μεγαλύτερο αριθμό.
 
Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, η μάχη για τον Σταύρο Δήμα ξεκινά με τα “ναι” των 127 βουλευτών της ΝΔ, των 28 του ΠΑΣΟΚ και των 6 ανεξάρτητων βουλευτών που τοποθετήθηκαν πλέον ανοικτά: των πρώην ΔΗΜΑΡ Γρηγόρη Ψαριανού, Σπύρου Λυκούδη, Κατερίνα Μάρκου, των πρώην ΑΝΕΛ Γιώργου Νταβρή και Παναγιώτη Μελά και του πρώην ΠΑΣΟΚ Χρήστου Αηδόνη.
Σε εκείνους που θα επανεξετάσουν την στάση τους είναι οι Γ. Κασαπίδης, Γ. Κουράκος, Κ. Γιοβανόπουλος, Β. Πολύδωρας, Μ. Ιατρίδη και Β. Οικονόμου. Επίσης, η Νίκη Φούντα δήλωσε ότι στην πρώτη ψηφοφορία θα πει «όχι» και θα αλλάξει τη στάση της μόνο εάν υπάρξει εθνική συνεννόηση.
 
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, «όχι» αναμένεται να ψηφίσουν οι: Ρ. Μακρή, Τ. Γιαταγάνα, Θ. Τζάκρη, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Μουτσινάς, Π. Τατσόπουλος, Θ. Παραστατίδης, Οδ. Βουδούρης, Β. Καπερνάρος και Μ. Μπόλαρης.
 
Με ενδιαφέρον αναμένεται να διαπιστωθεί εάν όλοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ θα τηρήσουν την κομματική γραμμή να μην στηρίξουν την εκλογή προέδρου. Ο Ν.Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) πάντως ξεκαθάρισε ότι και στις τρεις ψηφοφορίες θα ψηφίσει «παρών».
 
Τέλος, στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν στη σημερινή ψηφοφορία να δηλώσουν «παρών» τουλάχιστον 121 βουλευτές -αριθμός που εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο προς τις πρόωρες εκλογές.

Η λιγότερη συζήτηση έχει γίνει για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Επισήμως θα καταψηφίσουν. Ωστόσο υπάρχει φημολογία για 4 βουλευτές που το σκέφτονται και 2 αποστασιοποιημένους που το σκέφτονται ακόμα περισσότερο.
 

Η διαδικασία
 

Για την εκλογή Προέδρου τόσο στη σημερινή (Τετάρτη 17/12,19:00) όσο και στη δεύτερη ψηφοφορία χρειάζονται τα 2/3 των βουλευτών (200 ψήφοι) και στην τρίτη ψηφοφορία τα 3/5 των βουλευτών (180 ψήφοι).


Η ψηφοφορία είναι ονομαστική και κάθε βουλευτής αναφέρει το όνομα του υποψηφίου που ψηφίζει, αλλιώς η ψήφος του καταχωρείται στα «παρών». Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο Κανονισμός της Βουλής, «κάθε βoυλευτής μετά την oνoμαστική κλήση τoυ αναφέρει τo όνoμα της πρoτίμησής τoυ, ενώ oι ψηφoλέκτες σημειώνoυν, καθένας χωριστά, την ψήφo κάθε βoυλευτή. Βoυλευτές πoυ δεν επιθυμoύν να εκφράσoυν την πρoτίμησή τoυς υπέρ oρισμένoυ πρoσώπoυ δηλώνoυν “παρών”. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιoλόγηση της ψήφoυ».

Σημειώνεται ότι της ψηφοφορίας δεν προηγείται συζήτηση.
Στην σημερινή ψηφοφορία θα συμμετάσχουν και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι έλαβαν σχετική άδεια. Η Δικαιοσύνη απάντησε συγκεκριμένα θετικά στο σχετικό αίτημα των Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγού, Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Νίκου Κούζηλου, ενώ στην ψηφοφορία θα πάρει μέρος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Μπούκουρας, για τον οποίο υπάρχει θετική εισήγηση του Εισαγγελέα προκειμένου να αποφυλακιστεί.

Λίγες ώρες πριν από την πρώτη κάλπη

-Μήνυμα προς τους βουλευτές εν όψει της σημερινής, πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στέλνει το Μαξίμου, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία».

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, «η θετική ψήφος των βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της κυβέρνησης, αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

-Συνέντευξη στο ΒΗΜΑ Fm παραχώρησε Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. μίλησε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην προεδρική εκλογή λέγοντας: «Αν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, θα καταστραφεί η οικονομία – Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει έστω και την τελευταία στιγμή Πρόεδρο που μπορεί να εκλεγεί, ο πρωθυπουργός θα το σκεφθεί».

-Ενας, τουλάχιστον, εκ των «300» θα είναι απών από την βραδυνή, πρώτη, ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – και μάλιστα για τον πλέον δυσάρεστο λόγο. 

 
Ο λόγος για τον ανεξάρτητο βουλευτή Γιώργο Κασαπίδη (πρώην ΝΔ) ο οποίος έχασε αιφνιδίως τον πατέρα του σήμερα το πρωί. 
 
Η δική του απουσία δεν θα μπει, άρα, στο μικροσκόπιο των επιτελών όπως θα συμβεί με τυχόν άλλες. 
 
Κι αυτό διότι εικάζεται ότι κάποιοι εκ των αναποφάσιστων βουλευτών θα προτιμήσουν να μην λάβουν μέρος στην αποψινή διαδικασία, καθώς ο Κανονισμός της Βουλής αθροίζει στα «παρών» και το «όχι» (που απαγορεύεται να το εκφωνήσουν οι βουλευτές-ψηφοφόροι) και το «δεν είμαι έτοιμος να αποφασίσω».

– Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα των Financial Times που φιλοξενεί δηλώσεις του Πάνου Καμμένου και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων «είναι λιγότερο βέβαιος» ότι όλοι οι βουλευτές του θα τηρήσουν την κομματική γραμμή στην τελευταία ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


«Είναι δύσκολο δεδομένης της κατάστασης», παρατηρεί ο κ. Καμμένος και συμπληρώνει ότι «πρέπει όλοι μας να εμμείνουμε στην εντολή της “αντι-λιτότητας” που μας έδωσαν οι Έλληνες στις τελευταίες εκλογές».
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι 12 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχουν κατακλυστεί από κλήσεις πολιτικών μεσαζόντων που προσπαθούν να τους πείσουν να στηρίξουν την κυβέρνηση.
 
Πάντως, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ έσπευσε να διευκρινίσει «με απόλυτη σαφήνεια και κατηγορηματικότητα» ότι η αναφορά του κ. Καμμένου δεν αφορούσε βουλευτές του κόμματος, αλλά «βουλευτές ανεξάρτητους και κυρίως εκείνους οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους έφυγαν από το Κίνημα».

«Δηλώνουμε για μία ακόμα φορά ότι τα 12 “όχι” είναι δεδομένα και στις τρεις ψηφοφορίες. Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου κοντή γιορτή», ξεκαθάρισε και κάλεσε τους συγκυβερνώντες «να ετοιμάζονται να στήσουν τις κάλπες για εθνικές εκλογές», καθώς εμφανίστηκε βέβαιος πως δεν θα τις αποφύγουν. 

-Κατά συνείδηση, «η οποία είναι χαλύβδινη και όχι πλαστική» θα ψηφίσει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας στην αποψινή, πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

 
«Θα ψηφίσω κατά συνείδηση, που είναι άγρυπνη, εθνική, χαλύβδινη, και όχι πλαστική», δήλωσε ο κ. Πολύδωρας.