Η ….επιχείρηση «Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», δεν τελείωσε. Όμως στα σίγουρα δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς για τους κυβερνώντες. 

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας (160 υπέρ και 135 παρών) υπολείπεται ακόμη και από το χειρότερο δυνατό υπολογισμό των επιτελείων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αφού περίμεναν ότι θα συγκεντρώσουν τουλάχιστον 161 θετικές ψήφους.

Ενδεικτικό του κλίματος στο κοινοβούλιο ήταν πως αμέσως μετά την λήξη της ψηφοφορίας, μόνον τα στελέχη της ηγετικής ομάδας των δύο κυβερνητικών κομμάτων κυκλοφορούσαν με (εμφανώς επαγγελματικά και ψεύτικα) χαμόγελα στους διαδρόμους και στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών. Οι υπόλοιποι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβαν τον προβληματισμό και την κατήφεια τους. “Κάτι πρέπει να γίνει” ήταν η φράση που ακούστηκε από πάρα πολλά στόματα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ή δήλωση που έκανε άτυπα σε πηγαδάκι (αλλά αρκετά δυνατά για να ακούγεται) η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέροντας ότι «η κατάσταση μπορεί να ξεμπλοκάρει μόνον με πολιτικές πρωτοβουλίες». Δημοσίως άλλωστε είπε πως το αποτέλεσμα είναι υποδεέστερο αυτού που ανέμενε και είναι αναγκαία η λήψη τους. Προφανώς αναφέρονταν στα σενάρια κυβερνήσεων «εθνικής ενότητας», «ειδικού σκοπού» που κυριαρχούσαν στις συζητήσεις ανάμεσα στους βουλευτές. Με ή χωρίς τον Αντώνη Σαμαρά…

Η κυβέρνηση σαφώς δεν έχει ρίξει «λευκή πετσέτα». Η πολιτική της διασποράς πανικού και τρομοκρατίας θα συνεχιστεί, όπως και οι προσπάθειες να μεταπειστούν βουλευτές και να προστεθούν στις (λιγοστές) κυβερνητικές εφεδρείες που δεν «αποκαλύφθηκαν» στην ψηφοφορία της Τετάρτης (17/12).

Η δεύτερη ψηφοφορία έχει οριστεί για την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι. Η τρίτη την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, μάλλον το απόγευμα. Όμως όπως έξυπνα σχολιάστηκε σε πηγαδάκι βουλευτών και δημοσιογράφων «η κρίσιμη ψηφοφορία θα είναι η … 4η»!