Το γερμανικό δίκτυο σχολιάζει την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να κερδίσει μεγαλύτερο μέρος ανεξάρτητων βουλευτών στην υπερψήφιση του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα και προσθέτει, ότι, εάν η εκλογή του δεν επιτευχθεί, έστω στην τρίτη ψηφοφορία, «θα μπορούσαν να υπάρξουν μοιραίες, αρνητικές εξελίξεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας».

«Εάν το αντίθετο με τα μέτρα λιτότητας κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ νικήσει σε πρόωρες εκλογές οι οποίες θα προκηρυχθούν στις 29 Δεκεμβρίου, η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε “ελληνική τραγωδία”, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές», αναφέρει η DW.

Το δίκτυο επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει τέλος στα τέσσερα χρόνια αυστηρής λιτότητας και να αναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας της χώρα

«Εάν η Ελλάδα υπερβεί την σημερινή πολιτική αβεβαιότητα και παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, η ανάκαμψή της μπορεί να συνεχιστεί. Αλλιώς, είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε μια οικονομική άβυσσο», ανέφερε αναλυτής, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εκλογές βλέπει και το Bloomberg

Ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές προχώρησε η Ελλάδα μετά από την χθεσινή ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας, αναφέρουν τα διεθνή μέσα.
 
Συγκεκριμένα, το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του Μιχάλη Μιχαηλίδη, στρατηγικού αναλυτή στην Royal Bank of Scotland Group Plc, αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βρίσκεται στο χαμηλότερο εύρος των κυβερνητικών προσδοκιών. «Θα χρειαστεί μια μεγάλη πολιτική εξέλιξη στο διάστημα μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου για να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους».
 
Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής αναλυτής στην Bank of America Merrill Lynch, επισημαίνει ότι ο Αν. Σαμαράς πρέπει να κάνει κάτι για να πείσει περισσότερους βουλευτές να υποστηρίξουν τον Στ. Δήμα. «Η υπόσχεση πρόωρων εκλογών, ίσως βοηθήσει», τόνισε.
 
Σύμφωνα με τον Γ. Παγουλάτο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην χθεσινή ψηφοφορία κυριάρχησε η ψήφος τακτικής, καθώς ορισμένοι που σχεδιάζουν να υποστηρίξουν τον Στ. Δήμα, είναι πρόθυμοι να το κάνουν μόνο στον τελευταίο γύρο. 
 
«Όταν έρθει αυτή η στιγμή, θέλουν να δείξουν πως αναγκάστηκαν να το κάνουν μετά από έντονες πιέσεις. Το πρόβλημα είναι πως, καθώς προστίθενται, ακόμη και τότε δεν είναι αρκετοί να φτάσουν τους 180, εκτός και εάν κάτι μεγάλο, ένα game-changer, αλλάξει την κατάσταση. Ίσως κάτι που να προκαλεί αποσταθεροποίηση της οικονομίας», ανέφερε ο Γ. Παγουλάτος στις δηλώσεις του στο Bloomberg.

Το ίδιο και ο Guardian

«Πρόωρες εκλογές που πιθανώς να αποσταθεροποιήσουν την ευρωζώνη μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά, αφού οι 300 βουλευτές της χώρας απέτυχαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την πρώτη ψηφοφορία» αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian σχετικά με τη χθεσινή ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή. 
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απογοητεύτηκαν» από το γεγονός ότι μόνον 160 βουλευτές στήριξαν την υποψηφιότητά Σταύρου Δήμα, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Υπάρχουν ακόμη δύο γύροι μπροστά μας». 
 
Στο ρεπορτάζ του Guardian, φιλοξενούνται δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα: «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου έχει καταρρεύσει. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται». 
 
Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις» ενώ το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα από τις «ριζοσπαστικές δυνάμεις έχει τρομάξει τις διεθνείς αγορές, αναβιώνοντας φόβους ότι η Αθήνα, που έχει διασωθεί ήδη δύο φορές, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση της ευρωζώνης». 

Οι F.T. διατηρούν τις ελπίδες τους

«Οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα κατά την πρώτη ψηφοφορία, αλλά το αποτέλεσμα αφήνει ελπίδες ότι μπορεί να εκλεγεί στην τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου», αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι «ο Δήμας έλαβε 155 ψήφους από τον κυβερνητικό συνασπισμό» καθώς και «πέντε ανεξάρτητους βουλευτές». Φιλοξενεί, μάλιστα, δηλώσεις αξιωματούχων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τα ονόματά τους.

«Λάβαμε αρκετές ψήφους ώστε να έχουμε ακόμη πιθανότητες αν και θα χρειαστεί να πείσουμε αρκετούς να μας ακολουθήσουν», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας.
 
«Είναι δύσκολο έργο να αλλάξουμε άποψη σε 20 βουλευτές, ιδιαίτερα με το πολιτικό κλίμα να χαρακτηρίζεται από μεγάλη πόλωση. Ίσως πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εκλογές σε ένα μήνα», σημείωσε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους FT.