Τα 160 «ναι» υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα δείχνουν ότι η κυβέρνηση απέχει πολύ από το να συγκεντρώσει στις 29 Δεκεμβρίου τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών.
 
Σύμφωνα με τα Νέα, το γεγονός ότι διαψεύστηκαν οι κυβερνητικές προσδοκίες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αναγκάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό να εξετάσει κινήσεις ανατροπής του σκηνικού. 
 
Επιπλέον, όμως, οδηγεί σε μία διελκυστίνδα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη πιέζει το Μέγαρο Μαξίμου για άμεσες πρωτοβουλίες και για μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης με την αντιπολίτευση. Αντίστοιχες συστάσεις, δε, απευθύνουν στο Μαξίμου και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.
Μία από τις εισηγήσεις που φέρεται να δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να μην κάνει βήμα πίσω, να αρνηθεί διαπραγματεύσεις και παζάρια και να επιμείνει στη ρητορική των καθαρών λύσεων.
 
Υπάρχει, όμως, και η αντίθετη πρόταση, λέει το Euro2day.gr. Αυτή που μιλά για συμβιβαστική λύση, που θα προβλέπει την εκλογή Προέδρου, αλλά με ταυτόχρονο προσδιορισμό του χρόνου των εθνικών εκλογών εντός του 2015.
 
Αυτής της άποψης φέρεται υπέρμαχος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε «ανοικτός να τα συζητήσουμε όλα», με την προϋπόθεση να εκλεγεί ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια.
Παραινέσεις είχαν διατυπωθεί και τις προηγούμενες ημέρες όχι μόνον από την πρώην υπουργό αλλά και από άλλα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. (Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Αρβανιτόπουλος, ακόμη και ο Αδ. Γεωργιάδης μίλησε χθες για ανοίγματα), όμως οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, λέει η «Εφ.Συν».
 
Ο Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής. Στην ατζέντα κυριαρχούν το θέμα των επενδύσεων στην Ε.Ε. και η κρίση στην Ουκρανία με την επιδείνωση των ευρω-ρωσικών σχέσεων. Μετά τη συμφωνία της δίμηνης παράτασης του Μνημονίου, δεν αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα.

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Βάσει του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας, πολιτική διέξοδος μπορεί να υπάρξει μόνον από τη μετακίνηση βουλευτών που κινούνται στον πυρήνα των μικρότερων κομμάτων, όπως η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, και οι οποίοι κινήθηκαν στην κομματική γραμμή. Ακόμη κι αν υπάρξουν, ωστόσο, ορισμένες μετακινήσεις από αυτές τις ομάδες βουλευτών, είναι αμφίβολο εάν και πάλι θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 180 ψήφων.
 
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα η προεδρική εκλογή θα είναι σε δέκα ημέρες εφικτή μόνον με μεταστροφή των κομματικών χώρων και όχι μεμονωμένων βουλευτών και, δεδομένης της αρνητικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, διέξοδος μπορεί να αναζητηθεί μόνον μέσα από μια συμφωνία με τις κομματικές ηγεσίες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛΛ.

Έχει τους λόγους που δεν θέλει ο Σαμαράς

Το Μαξίμου απορρίπτει την εκδοχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού από την παρούσα Βουλή με άλλα πρόσωπα στο τιμόνι. (Την πρότεινε προ ημερών ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ χθες την έθεσε δημοσίως ο ανεξάρτητος, πρώην ΑΝΕΛ, Γιάννης Κουράκος, ως προϋπόθεση για να ψηφίσει «ναι» στην τρίτη ψηφοφορία).
 
Απορρίπτει επίσης μία συναινετική συμφωνία για εκλογή Προέδρου και εκλογές στα τέλη του 2015 – πρόκειται για την πρόταση «των οκτώ» πρώην και νυν βουλευτών της ΔΗΜΑΡ υπό τον Σπύρο Λυκούδη.
 
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, μία τέτοια πρόταση (σ.σ. εννοεί την δεύτερη, διότι την πρώτη δεν την συζητούν καν…) θα οδηγήσει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ οι εκλογές πριν από την εκπνοή του επόμενου έτους θα είναι καταστροφή διότι «θα συμπέσουν με την προετοιμασία για την ολοκλήρωση της γραμμής πιστωτικής στήριξης».

Στο τραπέζι έχει τεθεί από ορισμένες πλευρές το σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού, την οποία όμως αρνείται ο Πρωθυπουργός, ο οποίος λογικά, από τη δική του πλευρά, τη θεωρεί υπονομευτική και εκτός πλαισίου. «Είναι αντισυνταγματική αυτή η πρόταση και πάει απέναντι στην αρχή της δεδηλωμένης» λέγανε χθες βράδυ υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ξεχνώντας τι έγινε με τον Λουκά Παπαδήμο. 

Και τους δικούς του που θέλει το ΠΑΣΟΚ

Όπως αναφέρει το capital.gr, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται «ανοικτό»  σε οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να οδηγήσει σε εκλογή προέδρου και αποτροπή των πρόωρων εκλογών: «μας ενδιαφέρει η εθνική συνεννόηση. Εμείς τουλάχιστον είμαστε ανοιχτοί για να τα συζητήσουμε όλα”, είπε ο Ευ.Βενιζέλος στους βουλευτές του λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία.
 
Το “εμείς τουλάχιστον” ήταν αιχμή στην αρνητική απάντηση που φέρεται να του έδωσε λίγο νωρίτερα ο κ.Σαμαράς στις παραπάνω προτάσεις.
 
Επιχειρώντας άλλο ένα άνοιγμα στη ΔΗΜΑΡ (και στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά ορισμένους) με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, ο κ.Βενιζέλος πρόσθεσε με νόημα ότι το κόμμα του “θεωρεί βλαπτικές τις εκλογές αλλά δεν τις φοβάται, λειτούργησε και λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας γι΄ αυτό έχει σημασία η ενότητα του χώρου της δημοκρατικής παράταξης»…
 
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πάντως, επιμένουν ότι “η προσφυγή στις κάλπες έχει κριθεί” και ότι αυτή η εξέλιξη “ανακουφίζει” την Χ.Τρικούπη λόγω (και) του ανταγωνισμού της με τον επανεμφανισθέντα Γιώργο Παπανδρέου και το πλαγιοκόπημα του Ποταμιού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος τόνισε ότι το αποτέλεσμα είναι «μπετόν αρμέ. Περίμενα κάτι παραπάνω. Στην τρίτη ψηφοφορία όλα παίζονται, εκτός από αλλαγή προσώπου»

Ερωτηθείς για τα σενάρια κυβερνήσεων ειδικού σκοπού και ορισμό ημερομηνίας εκλογών με αντάλλαγμα την εκλογή Προέδρου, ο κ. Γρηγοράκος είπε ότι «όλα συζητούνται».
Μιλώντας στον “ΣΚΑΙ” ανεφερε ότι «εδώ που φτάσαμε το ΠΑΣΟΚ τα συζητάει όλα προκείμενου να εκλέγει Πρόεδρος Δημοκρατίας».
 
Πολιτική πρωτοβουλία για κοινό εθνικό μέτωπο ώστε να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες ζήτησε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ρήγας γραμματέας της ΚΟ ΠΑΣΟΚ μιλώντας στον ίδιο σταθμό. «Αν πάμε σε κυβέρνηση εθνική σωτηρίας αλλάζουν όλα, αλλά δεν το δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ» εξήγησε. «Δεν μπορούμε να παίξουμε με το όνομα του υποψηφίου, αυτό θα ήταν ευτελές» επισήμανε ο κ. Ρήγας.

Λίγο άνοιγμα ισούται με μη-άνοιγμα

Για μια ακόμη φορά έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις, καθώς τα στελέχη που είχαν επιφορτιστεί από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν είχαν πλήρη εικόνα του παρασκηνίου, ενώ ήταν εμφανής η έλλειψη στρατηγικής, αφού έγιναν ερασιτεχνικοί χειρισμοί σε πολλά επίπεδα, λέει το vima.gr.
 
Από την αρχική βεβαιότητα του Πρωθυπουργού ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας φθάσαμε χθες βράδυ, μετά την ψηφοφορία, στο σημείο ο κ. Σαμαράς να ευελπιστεί ότι θα εκλεγεί ο κ. Δήμος στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Η δήλωση αυτή σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας που ήταν κατώτερο των αρχικών προσδοκιών, αναδεικνύει τον προβληματισμό που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο.
 
Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος των 180 ψήφων και να εκλεγεί ο κ. Δήμας, απαιτούνται και με βάσει τα νέα δεδομένα, πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας. Ποιές μπορεί να είναι αυτές; Ουδείς ακόμα είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς, καθώς ο κ. Σαμαράς δεν έχει ακόμα αποφασίσει τα επόμενα βήματά του. 

Χθες βράδυ μια μικρή ομάδα βουλευτών της ΝΔ με μακρά πολιτική διαδρομή, οι οποίοι όμως δεν συμμετέχουν στη σημερινή γαλάζια ηγετική ομάδα, βρέθηκε και συζήτησε επί μακρόν τις πολιτικές εξελίξεις και συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών από τον Πρωθυπουργό. Εξάλλου το 160 από το 180 απέχει πολύ και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν οι 20 βουλευτές.

«Πολιτικές πρωτοβουλίες θα πάρουμε προκειμένου να μεταπεισθούν τουλάχιστον 15 ανεξάρτητοι βουλευτές και άλλοι 10 από τους νυν της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ», λένε στελέχη του Μαξίμου, εννοώντας (και) ένα κυβερνητικό άνοιγμα «στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» εάν επιτευχθεί η Προεδρική εκλογή.

 
Εάν όχι; «Καθαρές λύσεις», απαντούν, διευκρινίζοντας ότι «θα πάμε σε εκλογές» το νωρίτερο δυνατό – «στις 25 Ιανουαρίου ή το πολυ την 1η Φεβρουαρίου»…