Την ανάγκη για να ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να εκλεγεί συναινετικά πρόεδρος από την παρούσα Βουλή και να αποφευχθούν οι εκλογές, υπογραμμίζουν με δηλώσεις τους στελέχη του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητεί συναινετική εκλογή προέδρου, επαναφέροντας την πρότασή του για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στην οποία καλεί – εκ νέου- και τον ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως, με ομιλία του προς τα στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης “κλείνει” τα κυοφορούμενα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, τονίζοντας: ” Δεν υπάρχουν στη Δημοκρατία κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, αλλά μόνον εθνικού”.
 
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης  επανέλαβε ότι «το ΠΑΣΟΚ θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από εκεί και πέρα να υπάρξει μια ειλικρινής τοποθέτηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι θα βάλουν πλάτη μέσα από την κοινή ομάδα διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης και για τη διευθέτηση του χρέους».
 
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση που διατύπωσε πάντως ο κ. Γρηγοράκος, διασαφήνισε ότι απηχεί την προσωπική του άποψη/
 

Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ

Πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ τις επόμενες ημέρες προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, καθώς σημείωσε ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε στο βρόντο».


Μιλώντας σε δημοσιογράφους για τη χθεσινή, πρώτη ψηφοφορία, ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα επιβάλει πρωτοβουλίες, η Βουλή πρέπει να εκλέξει πρόεδρο και η πατρίδα μας πρέπει να στείλει παντού ένα μήνυμα σταθερότητας και ελάχιστης συνεννόησης».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές και πρέπει και ο καθένας ατομικά και τα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Για τον λόγο αυτόν, όπως είπε, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ «είναι καθαρό ότι θα πάρουμε πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες». «Δεν είναι ζήτημα κομματικής δικαίωσης ή κομματικού διαγκωνισμού. Οι θυσίες των πολιτών που μας έφεραν σε ένα πολύ καλό σημείο ως χώρα δεν πρέπει να πάνε χαμένες σε καμιά περίπτωση», πρόσθεσε.
 
«Εμάς αυτό μας καθοδηγεί και τίποτε άλλο. Γι’ αυτό και θα πάρουμε πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες, όπως είπε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επιτύχει η χώρα αυτό που της πρέπει και αυτό που αξίζει στους πολίτες μετά από τόσες θυσίες», κατέληξε. 


Εκλογές βλέπει ο Τατσόπουλος

Την εκτίμηση ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές σε κλίμα πόλωσης εξέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Πέτρος Τατσόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM.

«Βλέπω εκλογές, με ένα πολύ άσχημο κλίμα, εξαιρετικά πολωμένο» δήλωσε ο κ. Τατσόπουλος και πρόσθεσε: «Βλέπω ότι κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό, απ' ό,τι φαίνεται, μπορεί και να ήταν το plan B του Σαμαρά. Και όσοι έχουμε σώας τας φρένας ακόμη – και είμαστε λίγοι- είναι να δώσουμε τον αγώνα τον καλό, ώστε στο μετεκλογικό τοπίο, που θα είναι μάλλον μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να δυναμώσουμε τις φωνές του ρεαλισμού. Φωνές σαν το Ποτάμι».

Εκτίμησε ακόμη πως «δεύτερες εκλογές» θα υπάρξουν «μόνο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ τρελαθεί τελείως και δεν απομονώσει τους λαϊκιστές και θελήσει να συνεχίσει τη δημαγωγία». «Πιστεύω ότι το περιβάλλον θα είναι τόσο τοξικό εκείνη τη στιγμή, που ούτε αυτοδυναμία θα πάρει, ούτε τίποτα. Ελπίζω ότι δεν θα ξαναρχίσουμε το γαϊτανάκι των εκλογών», είπε.

Καταφέρθηκε επίσης εναντίον όσαν υποστήριζαν ότι εξαγοράζονται βουλευτές σημειώνοντας ότι κατά τη χθεσινή ψηφοφορία «η Βουλή απέδειξε ότι δεν είναι πουλημένη».

Ναι υπό όρους ο Οικονόμου


Την ανάγκη να υπάρξει συναινετική λύση, την οποία έχουν ήδη προβάλει στο κείμενό τους οι «8», υπογράμμισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να «πάρει τις πρωτοβουλίες», καθώς «μία συναινετική λύση μπορεί να είναι και η λύση του προβλήματος».

Επίσης, ζήτησε να γίνουν γνωστά τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης και να κοινοποιηθούν τα μέτρα που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, καθώς είναι «δικαίωμα κάθε βουλευτή και πολίτη να γνωρίζει την πορεία των διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω θα ψηφίσει θετικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμα «κι αν χρειαστεί να είναι άλλος υποψήφιος».

Σηφουνάκης: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και συμφωνία για Πρόεδρο – εκλογές

Κάλεσμα στον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών απευθύνει με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, ζητώντας συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για την ημερομηνία των εκλογών.

«Άμεσα, σήμερα κιόλας, ο Πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλία και να συγκαλέσει τους αρχηγούς όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, όπου θα συμφωνηθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή με συγκεκριμένη δέσμευση ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών εντός του 2015, ώστε να υπάρξει το αναγκαίο χρονικό περιθώριο τόσο για τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, όσο και για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων με τους δανειστές», υπογραμμίζει ο κ. Σηφουνάκης.

Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνει, «δικαιούνται να εικάζουν οι βουλευτές ότι ο επικαλούμενος “κίνδυνος της καταστροφής” δεν υφίσταται και συνειδητά οδηγείται η χώρα σε εκλογές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν τις επιζητεί».
 

Κάτι ξέρει η Ντόρα;

Αυτό που χρειάζεται, αυτή τη στιγμή, είναι ένα πλαίσιο ευρύτατης συναίνεσης, επανέλαβε σήμερα η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.
 
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βήματος τόνισε πως δεν έχει μιλήσει ποτέ για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να οριστεί μια ημερομηνία εκλογών το φθινόπωρο, «κάποια στιγμή, μετά την τουριστική περίοδο». 
 
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Από εκεί και πέρα, αν βρούμε απόλυτη άρνηση, επιμερίζονται και οι ευθύνες. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες θα προέλθουν εκ των πραγμάτων από τον πρωθυπουργό και τον κ. Βενιζέλο», τόνισε.
Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, το πρόβλημα δεν είναι αν θα πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά ότι «η αστάθεια για την οικονομία είναι το χειρότερο που μπορεί να υπάρξει. Η αβεβαιότητα για την οικονομία είναι καταστροφή».