Μέσω twitter, o αλβανός πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κατανόηση σε όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα και αρνούνται να πληρώσουν τις οφειλές τους για το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιούν:

«Ευχαριστώ την κυρία Bejko για τη συνεισφορά της ως υφυπουργός, ωστόσο καμία δικαιολογία δεν επαρκεί για την μη καταβολή των εισφορών για το ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και αν πρόκειται για ένα λεκ».

Η «σκληρή» αυτή κίνηση έρχεται στο πλαίσιο εκστρατείας της αλβανικής κυβέρνησης ενάντια στην κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Έντι Ράμα είχε άλλωστε ξεκαθαρίσει νωρίτερα στους δημόσιους υπαλλήλους πως πρέπει να πληρώνουν τις οφειλές τους στην κρατική OShEE (αντίστοιχη της ΔΕΗ) για να διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Τον τελευταίο μήνα, εκατοντάδες υπάλληλοι της OShEE έχουν απολύθει, ενώ πολλοί από εκείνους που είχαν προχωρήσει σε παράνομες συνδέσεις, που τους επέτρεπαν να «κλέβουν» ρεύμα, έχουν συλληφθεί.

Σημειώνεται πως το 30% του παραγώμενου ηλεκτρικού ρεύματος στην Αλβανία χρησιμοποιείται παρατύπως, χωρίς να πληρώνεται το νόμιμο αντίτιμο, με την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού να έχει φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της, οδηγούμενη στη χρεωκοπία.

Πηγή: BalkanInsight
Επιμέλεια: Μυρτώ Αρετάκη