Όπως αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχετική ανακοίνωσή του, «μετά τη σημερινή αναστολή της υφιστάμενης νομοθεσίας οι κρίσιμες απαιτήσεις για την ολοκλήρωση της πέμπτης αναθεώρησης του προγράμματος δεν πληρούνται πλέον. Επομένως η αυριανή (σ.σ. σημερινή) συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου αναβάλλεται».

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας και σε συμφωνία με τις αρχές σχετικά με τα επόμενα βήματα το προσεχές διάστημα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την εξέλιξη αυτή η εξέταση της πέμπτης επιθεώρησης του κυπριακού προγράμματος στο ΔΣ του ΔΝΤ θα γίνει μαζί με την έκτη και οι δύο δόσεις θα εκταμιευθούν ταυτόχρονα. Καθώς η αποστολή της τρόικας θα μεταβεί στην Κύπρο στις 27 Ιανουαρίου και, η εκταμίευση των δύο δόσεων από το ΔΝΤ δεν πρόκειται να γίνει πριν τις αρχές Μαρτίου.

Η ζώνη του ευρώ απελευθέρωσε την τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης για την Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο αφότου η Λευκωσία τροποποίησε τους νόμους για τις κατασχέσεις σχετικά με την αναγκαστική πώληση των υποθηκευμένων ακινήτων, σύμφωνα με τους όρους του δανείου.