Οι καταγγελίες περί απόπειρας χρηματισμού που έκανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης, ανεξάρτητα από την έκβαση της όλης ιστορίας, έχουν ήδη δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πολιτικό αποτέλεσμα: Εκμηδενίζουν την πιθανότητα να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας, από την παρούσα Βουλή και παράλληλα να διατηρηθεί στην εξουσία η συγκυβέρνηση Α.Σαμαρά – Ε.Βενιζέλου.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
 
Οι καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝΕΛ έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σαφέστατες πολιτικές δηλώσεις. Αυτές διαμορφώνουν μια ξεκάθαρη κατάσταση: Ο μόνος τρόπος που επιτρέπει η πρακτική αριθμητική να εκλεγεί πρόεδρος δημοκρατίας (σύμφωνα πάντα με το σχέδιο της συγκυβέρνησης), είναι να τους στηρίξει η μισή και πλέον, κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής!  Αυτό κινείται στα όρια του αδύνατου, ενώ  οι υπόλοιπες «μαθηματικές» πιθανότητες στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
 
Ας κωδικοποιήσουμε τα συμπεράσματα με βάση και την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας:
 

  • Γίνεται «μπετόν αρμέ» η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Με εξαίρεση τον Μ.Ουζουνίδη, από όλους τους υπόλοιπους (συμπεριλαμβανομένης της Ε.Κουντουρά) έχουν γίνει πλέον κατηγορηματικές δηλώσεις για το θέμα.
  • Δυσκολεύουν απίστευτα τα περιθώρια της κυβέρνησης να «αλιεύσει» και άλλους βουλευτές από την δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών. Αντιθέτως ενισχύει τις πιθανότητες αποχής τους από τις ψηφοφορίες ή καταψήφισης. Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι και η ανακοίνωση των Οδ.Βουδούρη και Θ.Παραστατίδη που αναφέρουν πως «η απόπειρα χρηματισμού, έστω και ενός βουλευτή, έστω και μόνο η σοβαρή πιθανότητα αυτής της απόπειρας, δημιουργεί μια βαριά σκιά, δυστυχώς για όλους τους βουλευτές, που άλλαξαν στάση απέναντι στην κυβέρνηση, από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού στην ψηφοφορία για την προεδρία της Δημοκρατίας». Στην ανακοίνωση αντέδρασαν οι Σπ.Λυκούδης και Χρ.Αηδόνης που όμως ήδη έχουν καταγραφεί στους 160 που ψήφισαν υπέρ της προεδρικής εκλογής.
  • Ακόμη και αν η κυβέρνηση κερδίσει τους 4 απόντες της 1ης ψηφοφορίας για την εκλογή πρόεδρου (Γ.Κασαπίδης, Κ.Γιοβανόπουλος, Ε.Μπούκουρας, Χ. Αλεξόπουλος) και σε αυτούς προστεθούν η Μ.Ιατρίδη και ο Γ.Κουράκος , Ακόμη και αν συσπειρώσει με κάποιον τρόπο 3 βουλευτές από την ΔΗΜΑΡ που έχουν δείξει σημάδια ταλάντευσης (Ν.Τσούκαλης, Β.Φούντα, Θ.Ψύρρας) μόλις που αγγίζει τον αριθμό των 170 βουλευτών.

 
Προφανώς …δεν φτάνουν!