Μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», λέει μεταξύ άλλων τα εξής: Διαπραγματεύσιμη είναι η δανειακή σύμβαση, δεν είναι το μνημόνιο, δηλαδή τα μέτρα υποτίμησης της εργασίας και της σκληρής λιτότητας. Προαναγγέλλει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αν οι εκλογές γίνουν στις αρχές του 2015, όπως έχει δεσμευτεί το κόμμα του στη Θεσσαλονίκη. Θα πληρώσουν, όμως, επισημαίνει, όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, έναν φόρο που αντίστοιχος υπάρχει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Τελικά, τι είναι διαπραγματεύσιμο και τι όχι με τους εταίρους-δανειστές μας;

«Διαπραγματεύσιμη είναι η δανειακή σύμβαση, δεν είναι το μνημόνιο, δηλαδή τα μέτρα υποτίμησης της εργασίας και σκληρής λιτότητας».

Χωρίς συμφωνία με την τρόικα, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει 16,3 δισ. ευρώ για χρεολύσια δανείων και ομολόγων που λήγουν εντός του 2015. Οι αγορές με το επίπεδο των επιτοκίων που προσφέρουν δείχνουν απρόθυμες να δανείσουν την Ελλάδα, από πού θα βρείτε εσείς τα απαιτούμενα κεφάλαια;

«Οι αγορές δεν δανείζουν τη χώρα λόγω της μη βιώσιμης κατάστασης του δημόσιου χρέους. Να σας εξηγήσω περισσότερο. Οταν για να πληρωθεί το χρέος πρέπει να έχουμε πλεόνασμα της τάξης του 4,5% δεν μπορεί ταυτόχρονα να πετύχουμε ρυθμό ανάπτυξης κοντά στα προβλεπόμενα νούμερα. Είναι πολύ απλό και κατανοητό και οι συνομιλητές μου σε διεθνές επίπεδο το αντιλαμβάνονται. Συνεπώς, όταν το χρέος καταστεί βιώσιμο με συμφωνία που θα κλείσει μια ισχυρή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι αγορές θα δανείζουν ξανά τη χώρα με λογικό επιτόκιο».

Από τα 16,3 δισ. ευρώ, που είναι τα χρεολύσια του 2015, ποσό 15,1 δισ. ευρώ αφορά δάνεια του ΔΝΤ (8,5 δισ.) και ομολόγων της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (6,65 δισ.). Προτίθεστε να ζητήσετε επιμήκυνσή τους, αναβολή πληρωμής τους ή κάτι άλλο;

«Υπάρχουν πάρα πολλοί εναλλακτικοί τρόποι απομείωσης του δημόσιου χρέους, οι οποίοι καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου ικανού να στηρίξει την επιστροφή στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν είναι τώρα η στιγμή να οριοθετήσουμε τα τεχνικά στοιχεία της διαπραγμάτευσης».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»