Οι δικαστές θα εξετάσουν αν ο Μας διέπραξε το αδίκημα της ανυπακοής στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, το οποίο έκρινε παράνομη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
 
Ενώπιον του καταλανικού δικαστηρίου είχαν κατατεθεί επτά ενστάσεις και 25 καταγγελίες για τα γεγονότα της 9ης Νοεμβρίου, όταν περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες από την Καταλονία προσήλθαν στην άτυπη κάλπη που στήθηκε για να αποφασίσουν αν η περιοχή πρέπει να είναι ανεξάρτητη.
 
Τότε, το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό υπέρ της ανεξαρτησίας, με πολύ μικρό όμως ποσοστό συμμετοχής.
 
Παρά το ότι η διαδικασία είχε κυλήσει χωρίς επεισόδια, δήμαρχοι πόλεων της Καταλονίας που ελέγχονται από το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι είχαν αρνηθεί τη διεξαγωγή και της άτυπης ψηφοφορίας.
 
 

Ανυπακοή, κατάχρηση και σπατάλη
 

Πάντως, η έρευνα δεν οδηγεί αυτόματα στην άσκηση δίωξης σε βάρος του Μας, ενώ ακόμα δεν υπάρχει ημερομηνία κατά την οποία θα κληθεί ο πρόεδρος της Καταλονίας να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη.   
 
Σημειώνεται ότι από τις καταγγελίες που εξέτασε το καταλανικό δικαστήριο, εκείνη που φαίνεται να είναι καλύτερα τεκμηριωμένη είναι της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία στρέφεται κατά του Μας, της αντιπροέδρου Γιοάνα Ορτέγα και της υπεύθυνης Παιδείας, Ιρένε Ριγκάου. 
 
Η Γενική Εισαγγελία εγκαλεί τα τρία πρόσωπα για ανυπακοή, κατάχρηση εξουσίας και σπατάλη δημόσιων πόρων.