«Προκειμένου να διασώσουμε το σύστημα ενέργειας πρέπει να επιβάλουμε περιορισμούς στους πάντες. Δεν υπάρχουν περιοχές στην Ουκρανία που δεν θα υπαχθούν σε κυλιόμενες διακοπές της ηλεκτροδότησης», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Ολεξάντερ Σβέτελικ, σε σχετική ενημέρωση.

Αναφερόμενος στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο των αποσχιστών, ο Ο. Σβέτελικ δήλωσε ότι θα πρέπει να επιβάλουν περιορισμούς στην κατανάλωση ρεύματος ή να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί πλήρης διακοπή ρεύματος.
 
«Τους προειδοποιήσαμε σήμερα ότι εάν δεν τηρήσουν τους περιορισμούς όπως οι άλλες (περιοχές) θα κόψουμε το ρεύμα», τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει καθημερινό έλλειμμα 3.500 μεγαβάτ (MW) ή το 12,5% των αναγκών της.
 
Σημειώνεται πως το Κίεβο έχει ήδη σταματήσει να πληρώνει τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, καθώς εκφράζει ανησυχίες ότι τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν στα χέρια των ανταρτών, ωστόσο είχε αναφέρει το Νοέμβριο ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια την περιοχή.

Η Ουκρανία ήταν στο παρελθόν αυτάρκης σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, ωστόσο οι πολύμηνες συγκρούσεις στις περιοχές που εξεγέρθηκαν ενάντια στην κυβερνητική εξουσία έχουν προκαλέσει προβλήματα στις προμήθειες γαιάνθρακα στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που ως σήμερα παρήγαν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα.