Ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν πολύ μεγάλος, καθώς σύμφωνα με την αστυνομία, υπήρχαν τουλάχιστον 17.500 άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν έξω από την όπερα της Δρέσδης.

Πίσω από αυτή τη μεγάλη σε όγκο διαδήλωση, βρίσκεται η οργάνωση PEGIDA, η οποία τους τελευταίους μήνες δραστηριοποιείται έντονα κατά των μεταναστών. Το κύριο αίτημα των διαδηλωτών, ήταν να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα για τη μετανάστευση.

Ο ιδρυτής και ηγέτης της PEGIDA, Λουτζ Μπάχμαν, απευθύνθηκε προς το πλήθος και τόνισε ότι: «Η Γερμανία δεν είναι τόπος μετανάστευσης. Όσοι επιθυμούν να ζήσουν εδώ, θα πρέπει να προσαρμοστούν στην κουλτούρα μας».

Η χθεσινή συγκέντρωση ήταν η μεγαλύτερη σε αριθμό της εν λόγω οργάνωσης, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες, μετράει όλο και περισσότερα μέλη στις τάξεις της. Ενδεικτικό είναι πως οι εκδηλώσεις του Οκτωβρίου μετρούσαν λίγες εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι υποστηρικτές της οργάνωσης αυτοπροσδιορίζονται ως «πατριώτες, οι οποίοι ανησυχούν για τις ¨διαρροές¨ των γερμανικών χριστιανικών αξιών». Οι υπεύθυνοι της όπερας αποδοκίμασαν τη διαδήλωση αυτή, κλείνοντας τα φώτα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Ακόμα, κρέμασαν πανό που έγραφαν «ανοίξτε τα μάτια σας, ανοίξτε τις πόρτες σας» και «η αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ύπαρξης είναι απαραβίαστη». Η τελευταία φράση αναφέρεται στην πρώτη γραμμή του γερμανικού Συντάγματος.

Έντονες αντιδράσεις κατά της PEGIDA υπήρξαν από γερμανούς πολίτες. Περίπου 4.500 χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στους δρόμους της Δρέσδης, κουβαλώντας πανό που έγραφαν «Έξω οι ναζί» και κατηγορώντας τη συγκεκριμένη οργάνωση για ρατσισμό και εξάπλωση της ξενοφοβίας.

Παρόμοια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Μόναχο, όπου συγκεντρώθηκαν 12.000 άνθρωποι. Στη Βόνη υπήρξαν συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη της οργάνωσης BOGIDA (Bonn Against Islamism) και πολίτες κατά του ρατσισμού. Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί πήραν θέση απέναντι στην οργάνωση PEGIDA, ενώ υπάρχει έντονη κινητοποίηση Γερμανών πολιτών απέναντι σε αυτό το νέο εθνικιστικό κίνημα.