Μεταξύ άλλων, ο Γ. Γραμματίδης διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει ουσιαστικά πτωχεύσει. Κάτι που δεν εμποδίζει από το να καλεί σε πρωτοβουλίες κατά της οικονομικής κατάρρευσης.

Παράλληλα, καταγράφει την εκτίμησή του ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας άνευ προηγουμένου πολιτικής κρίσης που την οδηγεί, όπως αναφέρει, σε πλήρη αποσταθεροποίηση με απρόβλεπτες και στην πορεία των εθνικών θεμάτων. 

 

Έκακτη ανάγκη


Όλα τα παραπάνω, σημειώνει, συνθέτουν εκρηκτικό και μοιραίο μείγμα που βάζει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Γ. Γραμματίδης ασκεί κριτική και στο πολιτικό προσωπικό, που όπως σημειώνει, «αδυνατεί να συνεργαστεί άμεσα στο πλαίσιο εθνικής ατζέντας, αδυνατεί να συνενώσει τους πολίτες πίσω από νέα εθνική προσπάθεια που θα έστελνε μήνυμα αποφασιστικότητας και αξιοπιστίας στη διεθνή κοινότητα και, κυρίως, στους πιστωτές».


Παρά την έλλειψη συνταγματικής πρόβλεψης, αναφέρει ο Γ. Γραμματίδης, «καθώς και τις περιορισμένες του αρμοδιότητες και σε συνθήκες αποσύνθεσης των κοινοβουλευτικών σχηματισμών, καλείται εσπευσμένα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως η μόνη εθνική εγγύηση, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συγκαλέσει συμβούλιο όλων των πολιτικών αρχηγών, με σκοπό να άρει το πολιτικό προσωπικό στο ύψος των περιστάσεων, έτσι ώστε να εξευρεθεί μία βιώσιμη λύση που θα βγάλει την Ελλάδα από τα σημερινά της αδιέξοδα».
 
 

Φόβος και βεβαιότητα


»Αν η έκκληση δεν εισακουστεί, δεν φοβούμαι απλά, αντίθετα είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η Ελλάδα θα βιώσει απερίγραπτη εθνική ταλαιπωρία με βαρύτατες συνέπειες στους ήδη χειμαζόμενους πολίτες της και στην εθνική της υπόσταση, όπου πλέον η δυναμική της κοινωνίας των πολιτών θα απομείνει η μόνη προοπτική, ώστε να σπάσει οριστικά η καλπάζουσα κακοήθης υπερπλασία που απειλεί τη χώρα με διεθνή απομόνωση και οικονομική κατάρρευση», καταλήγει ο Γ. Γραματίδης στο μήνυμά του.