Οι στενοί συνεργάτες του Σαμαρά επιμένουν ότι δεν θα επιχειρήσει νέο «άνοιγμα» με «παραχωρήσεις». Θα αναδείξει, λένε, την ευθύνη «του κάθε βουλευτή ξεχωριστά», καθώς θα εξηγήσει τι θα σημάνει για τη χώρα μία πτώση της κυβέρνησης «τώρα», μία διακοπή της διαπραγμάτευσης, μία χειροτέρευση των οικονομικών δεικτών λόγω εκτάκτων εκλογών κλπ.

Παρέμβαση αναμένεται και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκεται σε προεκλογικό βηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη προετοιμάζονται τα ψηφοδέλτια και μέχρι την Τρίτη θα πρέπει να έχουν σταλεί στα κεντρικά γραφεία οι προτάσεις των νομαρχιακών επιτροπών για τους υποψηφίους. Στις αρχές της εβδομάδας εξάλλου αναμένεται να επικυρωθεί από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, η εκλογική συνεργασία των δυο κομμάτων.

Χαρακτηριστική των εξελίξεων είναι και η σημερινή συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Bild ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας, με νόημα, ότι «κάθε νέα κυβέρνηση» πρέπει να «σεβαστεί» τις δεσμεύσεις.

Πάντως, σύμφωνα με πληροπφορίες, τα κομματικά επιτελεία σβήνουν-γράφουν… ακατάπαυστα: Επισήμως, ονόματα βουλευτών που «θα μπορούσαν» να ψηφίσουν τον κ. Δήμα το μεσημέρι της Δευτέρας. Ανεπισήμως, ονόματα νυν και επίδοξων βουλευτών που θέλουν (ή καλούνται) να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια.

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο τον ρυθμό των εξελίξεων δίνει η προοπτική ίδρυσης νέου κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου με τον πρώην Πρωθυπουργό να δηλώνει σε συνομιλητές του «ας περιμένουμε το αποτέλεσμα της Δευτέρας και μετά βλέπουμε». Ένα κόμμα που κατά πολλούς δεν αποκλείεται να αλλάξει προεκλογικά τα δεδομένα αφού μπορεί, για πρώτη φορά μετά το 1974, να αφήσει ακόμη και εκτός βουλής τους εκπροσώπους του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, οι εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς «θα είναι ο αχαρτογράφητος χάρτης των επερχόμενων εκλογών», όπως παραδέχεται κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Επί του παρόντος η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει «πέσει πάνω» στον κ. Παπανδρέου προσφέροντάς του «γην και ύδωρ» προκειμένου να τον μεταπείσει.

Όλα έτοιμα είναι στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου για την ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου πολιτικού φορέα, ουδείς όμως από τους συνεργάτες του έχει πάρει το «πράσινο φως» να μιλήσει δημοσίως για το νέο εγχείρημα.
 
Όπως αναφέρουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο, το κλίμα αυτό δεν είναι άσχετο με την επιφυλακτικότητα που δείχνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και με την έκβαση της προεδρικής εκλογής.
 
Γι' αυτό και στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό οδηγούνται στο συμπέρασμα πως η απόφαση του Γ.Παπανδρέου να δημιουργήσει κόμμα ίσως και να μην είναι οριστική. Ωστόσο, δεν αποκλείουν και την πιθανότητα να γίνουν ανακοινώσεις στις 30 Δεκεμβρίου.
 
Πάντως, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, που βρίσκεται ξεκάθαρα στο πλευρό του Γ.Παπανδρέου, ανέλαβε και συνέταξε μία λίστα 400 ατόμων που δυνητικά θα μπορούσαν να πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια του νέου κόμματος. Ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στη Β' Αθήνας. 
 
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στη Β' Αθήνας θα είναι υποψήφιος και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου και συγχρόνως στο Ηράκλειο. Ως γνωστόν, ο Βενιζέλος κατεβαίνει και πάλι στην Α' Θεσσαλονίκης και στο Ηράκλειο…
 

Προσπάθεια δημιουργίας κλίματος μεταστροφής
 

Η προσοχή, λέει το capital.gr, στρέφεται σε έξι ανεξάρτητους βουλευτές (Νίκη Φούντα, Μίμης Ανδρουλάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Πάρις Μουτσινάς, Βύρωνας Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος), δύο των ΑΝΕΛ (Μαρία Κόλλια, Μαρίνος Ουζουνίδης) και δύο της ΔΗΜΑΡ (Θωμάς Ψύρρας, Νίκος Τσούκαλης). 
 
Όμως, ακόμη κι αν όλοι ψηφίσουν «ναι»… πάλι δεν βγαίνει Πρόεδρος αφού θα υπολείπονται άλλοι δύο για τον αριθμό των 180. «Αν φτάσουμε στους 178 το δίλημμα θα γίνει ‘τρομακτικό’ και μην αποκλείετε να βρεθούν και οι άλλοι δύο», αναφέρουν οι υπερ-αισιόδοξοι.

Στο παρασκήνιο, σημειώνει το naftemporiki.gr, βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και των Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ. Αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι Βασίλης Καπερνάρος, Βύρωνας Πολύδωρας, Μίμης Ανδρουλάκης και Νίκη Φούντα, μπορεί να μεταπειστούν ώστε να μεταβάλλουν τη στάση τους, ενώ και η συνέντευξη στον Βήμα fm του Μαρίνου Ουζουνίδη των ΑΝΕΛ άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Τέρενς Κουίκ.