Χθες Παρασκευή οι F.T. έγραψαν ότι οι νέες εξελίξεις ενδέχεται μέχρι και να στερήσουν την πρωτιά από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ,στον οποίο καταλόγισε ψέματα και κρυφή ατζέντα, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση για την  κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας της Ν.Δ.. Ο κ. Σαμαράς απέκλεισε κάθε πιθανότητα για προεκλογικό ντιμπέιτ με τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι δεν μιλά με υβριστές.

Συνεχίζοντας την επίθεσή κατά του ΣΥΡΙΖΑ ανάφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε πανικό.

«Δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα ψέματα που έλεγε, θα πάει σε μονομερείς κινήσεις που θα προκαλέσουν χρεοκοπία. Έλεγαν στο συνέδριό τους ότι δεν θα πληρώσουν τους τόκους και τα χρεολύσια, αυτό είναι ο ορισμός της χρεοκοπίας. Σήμερα είπαν ότι θα προχωρήσουν και σε εσωτερικό δανεισμό ακόμη και από τους μικροκαταθέτες» σημείωσε.
Για εσκεμμένη και ανεύθυνη διαστρέβλωση των δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις εναλλακτικές επιλογές κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας κατηγορούν την κυβέρνηση πηγές της Κουμουνδούρου.
 
Αφορμή για τη νέα κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Επικρατείας Δ.Σταμάτη, αποτέλεσε νέα δήλωση του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τόλιου στα Παραπολιτικά FM, πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα μπορούν να καλυφθούν με έντοκα γραμμάτια στα οποία θα επενδύσουν σε εθελοντική βάση οι Έλληνες καταθέτες και επενδυτές.
 
«Μία λύση είναι τα έντοκα γραμμάτια που θα αγοράζονται από μεγαλοκαταθέτες και τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Πατώντας στη συγκεκριμένη αναφορά ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης υποστήριξε σήμερα Παρασκευή με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα προχωρήσει μόνο σε διακοπή πληρωμής τόκων, οδηγώντας τη χώρα σε χρεοκοπία, αλλά και σε εσωτερικό δανεισμό, χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις των Ελλήνων».
 
Αισιοδοξία για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας εκφράζουν πηγές της Κουμουνδούρου ενώ το Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ουσιαστικές προσθήκες στα μέτρα που ανακοίνωσε στην ΔΕΘ, ώστε να καταστεί ένα πλήρες και ευκρινές κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει το απόγευμα του Σαββάτου τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή το βράδυ, ενώ το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα συζητήσει την πολιτική συμμαχιών και την συγκρότηση των ψηφοδελτίων, τα οποία δεν πρόκειται να κλείσουν, αλλά στόχος είναι να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πολιτικός στόχος είναι από την προσεχή Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ολοκληρώσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την προετοιμασία και να αρχίσει την τελική φάση του εκλογικού του αγώνα. Κομματικές πηγές σημειώνουν ότι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ θα αυξηθεί σημαντικά μετά το Διαρκές Συνέδριο και εκφράζουν αισιοδοξία για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας.

Η καταληκτική ημερομηνία για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια είναι η 8η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα τοποθετηθούν εκτός απροόπτου, στις πρώτες εκλόγιμες θέσεις, κατά κύριο λόγο κομματικά στελέχη.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές οι συνομιλίες για την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους εξελίσσονται σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ θετική εξέλιξη υπάρχει και για την συνεργασία με την Κίνηση Ιδεών «Πράττω». Η Πολιτική Γραμματεία στην σημερινή της , πολύωρη συνεδρίαση συζήτησε αναλυτικά και τις πολιτικές εξελίξεις και το θέμα των συμμαχιών και των ψηφοδελτίων.

Οι διαφωνίες της Αριστερής Πλατφόρμας για την συμμετοχή στα ψηφοδέλτια όσων έχουν ψηφίσει το Μνημόνιο ή υπηρέτησαν από κυβερνητικές θέσεις τις πολιτικές λιτότητας παραμένουν, αλλά ταυτόχρονα επικρατεί και διάθεση υπέρβασής τους με στόχο να υπάρξει ομαλή κατάληξη.

Η ΠΓ ενέκρινε τον Κώδικα Δεοντολογίας που θα διέπει τις σχέσεις βουλευτών – κόμματος, κυρίως με τους συνεργαζόμενους βουλευτές και διαμορφώνει, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, έναν κώδικα αξιών που αποσκοπεί στο να τονίσει ιδιαίτερα την ηθική διάσταση αυτής της σχέσης.

Οι προτάσεις των νομαρχιακών επιτροπών για τους υποψήφιους βουλευτές εξακολουθούν να φθάνουν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Επειδή σύμφωνα με το καταστατικό, η ΚΕ είναι αυτή που θα δώσει την τελική συγκατάθεση, η σχετική συζήτηση αναμένεται αύριο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όχι τόσο για τους κομματικούς υποψηφίους, αλλά για τους συνεργαζόμενους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ορισμένοι ανεξάρτητοι που καταψήφισαν τον Σταύρο Δήμα.

Τη δέσμευση “ευρώ πάση θυσία” αρνήθηκε να τη λάβει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: ” Το θέμα δεν είναι μέσα ή έξω από το ευρώ”. 
 
Σε τηλεοπτική του παρέμβαση (Mega) ο κ. Σκουρλέτης απεφάνθη ότι το ευρώ κινδυνεύει μόνον από τον εαυτό του, ενώ διευκρίνισε: “Αυτό το ραγιαδισμό δεν θα τον βρείτε σε εμάς. Εμείς καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις.”.
 
Όπως εξήγησε ο πορτ παρόλ του ΣΥΡΙΖΑ: “Κοιτάχτε να δείτε, με κάθε κόστος τι μπορεί να σημαίνει και που. Το θέμα δεν είναι μέσα ή έξω από το ευρώ…”.
Η ελληνική και η ευρωπαϊκή πολιτική δεν πρέπει να υπηρετούν τις χρηματαγορές αλλά τους ανθρώπους, τονίζει ο γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών Συγκρίσεων της Βιέννης και πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κουρτ Μπάγιερ, σε σημερινό του άρθρο γνώμης στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», με τίτλο «Υποστηρίζω τον Τσίπρα και τον Ρέντζι».

Όπως γράφει αρχικά, οι «μετριοπαθείς» δυνάμεις είναι «εκείνες που ώθησαν την Ευρώπη και την Ευρωζώνη στην πολυετή ύφεση με αυξανόμενη φτωχοποίηση και απελπισία, εκείνες που δεν διδάχτηκαν τίποτε από τη λανθασμένη τους διαχείριση της κρίσης και επιμένουν στην πολιτική λιτότητας ως κεντρική στρατηγική παρόλο που αυτή είναι υπεύθυνη για ύφεση, κίνδυνο αποπληθωρισμού και αυξανόμενα ποσοστά χρέους».

«Θέλω εδώ να υποστηρίξω τον Ρέντζι και τον Τσίπρα», αναφέρει ο Κουρτ Μπάγιερ, διότι, όταν αυτοί οι δύο δεν δέχονται να τους υπαγορεύεται τίποτε από τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία, όταν αυτοί ζητούν μια νέα οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσφέρουν επίσης εν μέρει τις συνταγές για αυτό (ακόμη και αν είναι πολύ λίγες και ριζοσπαστικές), όταν αυτοί ζητούν τις ευθύνες από τη Γερμανία (και από άλλους) για αυτή τη λανθασμένη οικονομική πολιτική, τότε αυτές είναι οι πρώτες ηλιαχτίδες για μια μεταστροφή».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό οικονομολόγο, ο κ. Τσίπρας δεν έχει απειλήσει ποτέ με διακοπή όλων των ελληνικών πληρωμών (κρατική χρεοκοπία), αλλά έχει προτείνει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, που έχουν ως στόχο να κάνουν διαχειρίσιμο τον τεράστιο όγκο του χρέους της Ελλάδα