Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων International Middle East Media Centre, περίπου 600 ανήλικοι Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τον Ιούνιο του 2013 και έχουν οδηγηθεί σε φυλακές του Ισραήλ. 

Οι καθημερινές επιχειρήσεις συλλήψεων εις βαρος νεαρών στη Γαζα συνιστούν μια συλλογική τιμωρία εις βάρος των Παλαιστινίων που ζουν στην Ιερουσαλήμ, σημειώνει οργάνωση φυλακισμένων Παλαιστίνιων, γνωστή ως PCC.
 

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, το 40% των ανήλικων φυλακισμένων, δηλαδή περισσότερα από 200 παιδιά έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια της σύλληψης ή ανάκρισής τους από τις ισραηλινές αρχές.

O Mufeed al-Haj, δικηγόρος της οργάνωσης, τονίζει, άλλωστε, πως κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής, σημειώνονται συχνά και άλλες παραβιάσεις, όπως νυχτερινές έφοδοι στα σπίτια οικογενειών, άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας αλλά και παραβίαση νόμων που ισχύουν για την προστασία των ανηλίκων. Για παράδειγμα, οι ανακρίσεις παιδιών οφείλουν να πραγματοποιούνται ενώπιον των κηδεμόνων τους, κάτι που σπάνια συμβαίνει στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

 
«Οι ισραηλινές αρχές αδιαφορούν συχνά για τους νόμους και συλλαμβάνουν Παλαιστινίους ακόμη και χωρίς εντάλματα», επισημαίνει ο al-Haj στο επισήμο παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.

Σημειώνεται πως το Μάρτιο του 2013, η Unicef, με έκθεσή της, ισχυριζόταν πως η κακομεταχείριση ανήλικων Παλαιστινίων στα ισραηλινά κέντρα κράτησης είναι «εκτεταμένη, συστηματική και θεσμοποιημένη». Στην έκθεση γινόταν εκτενής αναφορά σε «σκληρές, απάνθρωπες και εξευτελιστικές πρακτικές» των ισραηλινών αρχών.

Επιμέλεια: Μυρτώ Αρετάκη
Πηγή: International Business Times