Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους Γερμανούς να διαβάσουν χωρίς προκαταλήψεις το άρθρο του -που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα και αναφέρει ότι καταλαβαίνει την αγωνία τους πως «αν αφήσουμε τους Έλληνες να κάνουν ό,τι θέλουν θα κάνουν πάλι τα ίδια».

«Όμως», συνεχίζει, «δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έστησε το καθεστώς της διαπλοκής και της κλεπτοκρατίας στην πατρίδα μου, η οποία τώρα δήθεν κόπτεται για τήρηση των “συμφωνηθέντων” και για μεταρρυθμίσεις, εφόσον βέβαια αυτές δεν την αγγίζουν καθόλου […] Εμείς είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με αυτό το καθεστώς προκειμένου να προωθήσουμε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, στη δημόσια διοίκηση για διαφάνεια, αξιοκρατία, φορολογική δικαιοσύνη, πάταξη του μαύρου χρήματος». 

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, μια νέα συμφωνία για όλη την Ευρωζώνη εντός της οποίας «να μπορεί και ο δικός μας λαός να αναπνεύσει, να δημιουργήσει, να ζει με αξιοπρέπεια, με χρέος κοινωνικά βιώσιμο, με χρηματοδότηση της ανάπτυξης, που είναι η μόνη διέξοδος από τη κρίση σε αντίθεση με την αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας που ανακυκλώνει την ύφεση». 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στόχος δεν είναι η σύγκρουση με τους εταίρους της χώρας, αλλά «η σταθεροποίηση, οι πρωτογενώς ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και, βεβαίως, να σταματήσει η αφαίμαξη των φορολογούμενων που προκαλεί τέσσερα χρόνια τώρα μια μη εφαρμόσιμη δανειακή συμφωνία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γερμανία». 

Τέλος, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει πως «το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί όσο η ελληνική κοινωνική οικονομία τελεί υπό καθεστώς συνεχούς δημοσιονομικού εικονικού πνιγμού».

Όπως υποστηρίζει, «η εμμονή σε αυτές τις αδιέξοδες, μισανθρωπικές πολιτικές, στην άρνηση της απλής αριθμητικής, κοστίζει στον Γερμανό φορολογούμενο πολλά, την ώρα που καταδικάζει έναν περήφανο λαό στην αναξιοπρέπεια». «Και το χειρότερο: Με αυτό τον τρόπο οι Έλληνες στρέφονται εναντίον των Γερμανών, οι Γερμανοί εναντίον των ελλήνων, και η ιδέα μιας δημοκρατικής Ενωμένης Ευρώπης πλήττεται βάναυσα», καταλήγει.