Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χαλαρώσει την πίεση στα κράτη μέλη για να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα σε μια κίνηση η οποία αναμένεται να δώσει σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθούν με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. 
 
Η Κομισιόν εξέδωσε σήμερα μια νέα οδηγία για το πώς θα εφαρμόζει τους υφιστάμενους κανονισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των επενδύσεων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας με στόχο την προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. 
 
Οι νέες οδηγίες έχουν τρεις βασικούς στόχους: την ενθάρρυνση της αποτελεσματικής εφαρμογής των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την προώθηση των επενδύσεων και μέριμνα ώστε να λαμβάνεται καλύτερα υπόψη ο οικονομικός κύκλος στα επιμέρους κράτη μέλη, αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. 
 
Η Κομισιόν σημείωσε ότι θα επιτρέψει σε χώρες να αποκλίνουν από τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των ελλειμμάτων εάν υιοθετούν “διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις” όπως αλλαγές στην αγορά εργασίας που κάνουν πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζόμενους.

Την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις νομοθετικές προτάσεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).


Επιδίωξη είναι το Ταμείο να αξιοποιήσει τα 315 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις για ευρυζωνικά δίκτυα και για δίκτυα ενέργειας με έμφαση στις μικρότερες επιχειρήσεις με λιγότερους από 3.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την πρόταση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EΤΣΕ) θα χρηματοδοτεί έργα με υψηλότερο προφίλ κινδύνου μεγιστοποιώντας έτσι τις επιπτώσεις των δημόσιων δαπανών και την απελευθέρωση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Σε μια νέα οδηγία για την ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) που υιοθέτησε σε συνάντηση στο Στρασβούργο, η Επιτροπή ανέφερε ότι θα επιτρέψει στις χώρες που βρίσκονται στο προληπτικό σκέλος του ΣΣΑ (με έλλειμμα ως 3%) ή για αυτές που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος  (πάνω από 3%) να μην προσμετρούν στο έλλειμμα δαπάνες για επενδύσεις.
 
«Για τα κράτη μέλη στο προληπτικό βραχίονα του Συμφώνου, η Κομισιόν θα λάβει υπόψει τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων, εφόσον 1)είναι σημαντικές 2)έχουν μακροπρόθεσμα θετικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της δυνητικής ανάπτυξης 3)έχουν εφαρμοστεί» επισημαίνει η Κομισιόν.
 
«Για τις χώρες που είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η Κομισιόν μπορεί να προτείνει να δοθεί μεγαλύτερη χρονική περίοδος για την διόρθωση του κάτω από το 3%, εφόσον υπάρχει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όπως το παραπάνω» σημειώνεται στην οδηγία.
 
«Οι οδηγίες αυτές προσφέρουν μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για την Ιταλία και την Γαλλία για το 2015» δήλωσε στους Financial Times ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής ευρωπαϊκής ανάλυσης στην Eurasia Group.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euro2day.gr, Financial Times, Dow Jones Newswires