UPDATE: Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν ότι έχει κατατεθεί αίτημα και από τις τέσσερις τράπεζες για την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA και η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Nωρίτερα:

Αιτήσεις προληπτικού χαρακτήρα για άντληση ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό ELA της Τραπέζης της Ελλάδος κατέθεσαν χθες η Eurobank και η Alpha Bank . Σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν συνολικά ρευστότητα ύψους 5 δισ. ευρώ.

Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι έλλειψη ενεχύρων που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδήγησε τις ελληνικές τράπεζες στη χρήση του ELA.

Αρμόδιο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν επιβεβαιώνει το ύψος του ποσού που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει ζητηθεί.
Στελέχη των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων εξηγούν ότι η κίνηση αυτή είναι προληπτικού χαρακτήρα καθώς η πολιτική αβεβαιότητα, κυρίως, μετά τις εκλογές όσον αφορά το χρόνο συγκρότησης κυβέρνησης είναι πιθανόν να φέρει αναταράξεις στη ρευστότητα εξ ου και το σύστημα οφείλει να θωρακιστεί εγκαίρως.
 
Ο σχεδιασμός των τραπεζών μετά την προκήρυξη των εκλογών ήταν να προχωρήσουν σε δανεισμό από τον ELA το Μάρτιο, μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου. Ωστόσο, ο σχεδιασμός διαφοροποιήθηκε, εν μέρει εξαιτίας και των εξελίξεων με το ελβετικό φράγκο, και αποφασίστηκε η κίνηση να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου.

Στο ερώτημα του Capital.gr γιατί έχει ζητηθεί ρευστότητα μέσω του “εθνικού” ELA και όχι από την ΕΚΤ, παρ΄ ό,τι δεν έχει διακοπεί και παραμένει ενεργή η χρηματοδότηση από την Φρανκφούρτη, δεν δόθηκαν διευκρινίσεις.

Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με εγγύηση τίτλους του ελληνικού Δημοσίου.
 

Σημαντικά ακριβότερος δανεισμός
 

Η παροχή ρευστότητας μέσω ELA είναι σημαντικά “ακριβότερη” από εκείνη της ΕΚΤ η οποία παραμένει σε επίπεδα κάτω του 0,5%. Η διαφορά μεταξύ των δύο μηχανισμών είναι ότι στην περίπτωση του ELA οι εγγυήσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες είναι σχεδόν όλα τα assets του δανειακού χαρτοφυλακίου τους, ενώ για την ΕΚΤ χρειάζονται τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. 
Σημειωτέον, οι τράπεζες διαθέτουν επίσης ομολογα του EFSF από την ανακεφαλαιοποίησή τους τα οποία βέβαια καμία τράπεζα δεν θέλει να “ξοδεψει” σε στιγμές αβεβαιότητας, προτιμώντας να εκμεταλλευτεί  έστω και με μεγαλύτερο κόστος τους τίτλους των δανείων που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με ευχέρια ούτε στην ΕΚΤ ούτε στην αγορά κεφαλαίων.
 
Το παράδειγμα των δύο τραπεζών αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες δύο τράπεζες.
Το αίτημα των δυο ελληνικών τραπεζών θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μια από τις δυο τράπεζες που προσέφυγε στον ELA δεν συμμετείχε και στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Δημιουργία κλίματος ή πραγματική ανάγκη;

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Alpha Bank έχει υποβάλει αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδας για τόνωση του ρευστού μέσω του ELA, με το πρακτορείο να επικαλείται στέλεχος της τράπεζας.

Πηγές της Eurobank που μίλησαν στο Capital.gr δήλωσαν ότι η Τράπεζα δεν κάνει χρήση του ELA και δεν προβλέπει να κάνει χρήση το επόμενο διάστημα καθώς διαθέτει επαρκή εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι λόγω των εξελίξεων έκανε αίτηση για να εγκριθεί μια γραμμή ELA για προληπτικούς λόγους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, εκπρόσωπος της Alpha Bank δήλωσε πως η τράπεζα ήθελε την χρηματοδότηση ως προληπτικό μέτρο και δεν σκοπεύει να την χρησιμοποιήσει. «Θέλουμε απλώς να είμαστε προληπτικοί, και να είμαστε στην ασφαλή πλευρά. Είναι η γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές αναλήψεις μετρητών», δήλωσε εκπρόσωπος της Alpha Bank στο Dow Jones Newswires.

Παρότι οι εκροές καταθέσεων είναι ελεγχόμενες η ρευστότητα περιορίζεται εξαιτίας της απορρόφησης πόρων από τις εκδόσεις εντόκων και τη μη καταβολή των δόσεων που εκκρεμούν, ενώ η διατραπεζική κλείνει από απροθυμία ανάληψης ελληνικού ρίσκου που οδηγεί σε αναγκαία μετατροπή των ρέπος των τραπεζών σε χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα, αναφέρει το naftemporiki.gr. 

Το kathimerini.gr έχει δικαιολογία: «Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο οι απώλειες συνεχίζονται, αλλά όπως σημειώνουν οι τράπεζες αντιμετωπίζονται. Μεγάλη αφαίμαξη στη ρευστότητα, που επιτάχυνε την προσφυγή των τραπεζών στο ELA, προκαλούν οι αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Τον περασμένο Νοέμβριο το Δημόσιο άντλησε μέσω εντόκων 2,75 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο 3,25 δισ. ευρώ ενώ μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο 2,7 δισ. ευρώ. Από τα παραπάνω ποσά σημαντικό τμήμα -σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών ποσό 3 δισ.ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών, οι οποίοι δεν τα ανανεώνουν και τα οποία τελικά αγοράζονται από τις εγχώριες τράπεζες».

Δραγασάκης: Δεν είναι δα και τόσο σοβαρό

Η προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) δεν αποτελεί μια δραματική εξέλιξη καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αξιοποιεί μία από τις δυνατότητες παροχής ρευστότητας που ισχύει στα πλαίσια του ευρωσυστήματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, είναι γνωστό πως οι τράπεζες είναι ευαίσθητες σε πολιτικές και οικονομικές μεταβολές, όπως βέβαια και στην κινδυνολογία που εκπορεύεται από την κυβέρνηση, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον ανάγκες για τραπεζική ρευστότητα. Αυτό όμως, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη δραματοποίηση της κατάστασης ή την πρόκληση πανικού. Μάλιστα σε θετική κατεύθυνση κινείται η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν που παρατείνει την ισχύ, μέχρι τις 30/6/2015, των κρατικών εγγυήσεων στα ομόλογα που εκδίδουν τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι εν λόγω τίτλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από τον ELA ή άλλες πηγές.