ΤΟ ΕΔΑΔ εκδίκασε την Παρασκευή την προσφυγή που είχαν καταθέσει 14 μετανάστες από το Ιράν, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Νιγηρία και την Κίνα. Η προσφυγή είχε κατατεθεί για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος, σε ταχεία επανεξέταση της νομιμότητας της κράτησης.

Οι 14 μετανάστες είχαν μπει στην Ελλάδα από τον Έβρο, χωρίς να έχουν μαζί τους ταξιδιωτικά έγγραφα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε κέντρο κράτησης. Στη συνέχεια υπέβαλαν αιτήσεις παροχής ασύλου, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές, κάτι που τους οδήγησε σε υποβολή καταγγελιών για τις συνθήκες κράτησης, αλλά και για τη συνέχιση αυτής, εν αναμονή της επέλασης τους.

Οι καταγγελίες τους απορρίφθηκαν στις 2 Μαρτίου 2012 από την πρόεδρο του διοικητικού δικαστηρίου Αλεξανδρούπολης, η οποία τις έκρινε ως αβάσιμες.  Οι 14 μετανάστες προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ που τους δικαίωσε και καταδίκασε την Ελλάδα  για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων και για παραβίαση του δικαιώματος ταχείας επανεξέτασης της νομιμότητας κράτησης.

Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει  από 8.000 ευρώ σε 11 από τους προσφεύγοντες και από 5.000 ευρώ, για ηθική βλάβη, σε δύο ακόμη από τους προσφεύγοντες, καθώς και να πληρώσει 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ