Της Ντίνας Καράτζιου

Με την απόφαση των κ.κ. Χ.Σταϊκούρα και Γ.Μανιάτη τον περασμένο Δεκέμβρη (ΦΕΚ 3496) η οποία αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού της εταιρείας για το 2015, «προστέθηκαν» 107 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δε φαίνεται να υπάρχουν πουθενά!  

Στον προαναφερθέν προϋπολογισμό που ενέκριναν οι δύο υπουργοί, προβλέπονται για το τρέχον έτος, κρατικές επιχορηγήσεις απο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 141 εκατ. ευρώ. Πράγματι, με το ποσό αυτό, ο προϋπολογισμός της εταιρείας δεν είναι απλώς ισοσκελισμένος, αλλά εμφανίζει και πλεόνασμα 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, στον κρατικό προυπολογισμό που ψήφισε νωρίτερα η Βουλή και φυσικά και οι δυο υπουργοί, τα χρήματα που έχουν εγκριθεί ώστε να διατεθούν απο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (σελ. 137 της εισηγητικής έκθεσης του Προυπολογισμού, πίνακας 3.18) προς την εταιρεία του Κτηματολογίου, ανέρχονται σε μόλις 34 εκατομμύρια ευρώ.

«Προστέθηκαν», δηλαδή 107 εκατ. ευρώ τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα πουθενά και προκύπτει το ερώτημα πως οι δυο υπουργοί ενέκριναν περισσότερα χρήματα από τα εγκεκριμένα στον κρατικό προϋπολογισμό; Προφανώς, τα παραπάνω, θέτουν ζήτημα παραποίησης στοιχείων προυπολογισμού, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα, ελέω μνημονιακών επιταγών. 

Το θέμα όμως, γεννά  ευρύτερα πολιτικά ερωτήματα για μια κυβέρνηση που ορκίζεται στο  ''ευαγγέλιο” του μνημονίου και υποτίθεται ότι “παλεύει” για την ορθή εφαρμογή των  δημοσιονομικών κανόνων.  Κι αυτό γιατί στο καθολικό αίτημα μίας κοινωνίας που έχει ματώσει, και ζητά  φιλολαϊκα μέτρα,  η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το επιχείρημα «που θα βρούμε τα λεφτά», επικαλούμενη τα  «αδιάσειστα οικονομικά  στοιχεία». 

Κι αν κάτι  μπορεί να συμπεράνει κανείς από  τον προϋπολογισμό «μαϊμού» για το κτηματολόγιο, είναι, ότι τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζονται σε πολίτες και δανειστές, πιθανότατα βρίθουν αλχημειών. 

Να υπενθυμίσουμε, ότι η Εθνικό Κτηματολόγιο και ΧΑρτογράφηση Α.Ε., (πρώην Κτηματολόγιο Α.Ε.), είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει προς έγκριση τουλάχιστον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό κάθε χρόνο, αφού εμπίπτει στις διατάξεις για την παρακολούθηση των ετήσιων προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ σύμφωνα με τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Δημοσιονομικοί κανόνες και άλλες διατάξεις ΦΕΚ 228/Α’/18-11-2012, στο άρθρο 2) άλλα και σύμφωνα με τον νόμο Νόμο 4111/13 (ΦΕΚ 18 Α/25-1-2013) και συγκεκριμένα στο Άρθρο 3 αυτού, Μηχανισμός παρακολούθησης ετήσιων προϋπολογισμών για τις ΔΕΚΟ και τα Ν.Π.Ι.Δ. του Κεφαλαίου Α΄ του ν. 3429/2005.

Σημειοτέον, ο περσινός προϋπολογισμός της εταιρείας του Κτηματολογίου απορρίφθηκε αρχικά απο το Γενικό Λογιστήριο λόγω μεγάλου ελλείμματος και μετά από διορθώσεις και μειώσεις εξόδων, εγκρίθηκε τελικά, πάλι με έλλειμμα τον Ιούλιο ενώ μέχρι τότε η ΕΚΧΑ ουσιαστικά είχε κηρύξει στάση πληρωμών.
Μάλιστα, τα αποθεματικά της Κτηματολόγιο ύψους 250 εκατ. ευρώ, απο την είσπραξη των κτηματοσήμων που πλήρωσαν οι πολίτες που κτηματογράφησαν τις περιουσίες τους, δεσμεύτηκαν για τη λογιστική επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Απο τότε, δεν μπήκαν άλλα χρήματα στην εταιρεία η οποία αδυνατούσε να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα άλλα και να  “τρέξει” τους διαγωνισμούς αξίας 500 εκατ. ευρώ που προκηρύχθηκαν για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας, βάσει και των μνημονιακών απαιτήσεων.

Το μόνο που υπήρξε ήταν η δέσμευση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη για έγκριση περίπου 146 εκατ. ευρώ απο το νέο ΕΣΠΑ. Χρήματα που τελικώς όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Μανιάτης λίγο πριν τα Χριστούγεννα στη Βουλή, ουδέποτε δόθηκαν.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας Ηλίας Λιακόπουλος παραδέχτηκε στην τελευταία πρίν τις εκλογές συνεδρίαση του ΔΣ, ότι τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν τελικά κι ότι αναζητήθηκε η εξεύρεση τους απο το ΕΣΠΑ. Απο το σύνολο των χρημάτων, τελικώς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Λιακόπουλο έχουν εξασφαλιστεί μόλις 29 εκατ. ευρώ απο το Πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης.
 
 

Με σημαδευμένα χαρτιά οι διαγωνισμοί
 

 
Εντωμεταξύ, σε πλήρη αδιέξοδο βρίσκεται το έργο του Κτηματολογίου και μετά την αποκάλυψη περί “στημένων διαγωνισμών” που έφερε στο φως δημοσίευμα τηςReal News. Το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε να μην προχωρήσει και πάλι στην ακύρωση των επίμαχων διαγωνισμών (22 απο τους 28 τρέχοντες διαγωνισμούς), παρά την εισήγηση του προέδρου της εταιρείας Ηλία Λιακόπουλου.

Και είναι γεγονός, ότι υπάρχουν έντονα ερωτηματικά γύρω από το ζήτημα, καθώς  γίνεται λόγος για και προσυμφωνημένες χαμηλές προσφορές που οδηγούσαν σε ανάθεση με υψηλούς προυπολογισμούς και μεγάλα περιθώρια κέρδους για τους αναδόχους. Συμπἐρασμα;Το πολύπαθο έργο του Κτηματολογίου συνεχίζει να βρίσκεται μετέωρο. Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για προώθηση και ολοκλήρωση του, αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου τελικά εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου, το οποίο και πάλι βαρύνεται και με σκιές διαπλοκής. Πέντε χρόνια ουσιαστικά πριν την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του, έχει προχωρήσει μόνο κατά 20% ενώ δεν έχει δοθεί κανένας ακόμη οριστικός τίτλος ιδιοκτησίας.