Η Ουκρανία κηρύχθηκε σε κατάσταση «ύψιστου συναγερμού», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ. Αιτία της ανακοίνωσης αυτής είναι η ολοένα αυξανόμενη κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και φιλορώσους αντάρτες στο νότιο και νοτιοανατολικό μέρος της χώρας.

Ο Γιατσένιουκ κατηγορεί τη Ρωσία για εισβολή  στην Ουκρανία και κάνει λόγο για κατοχή  των ουκρανικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Από τη μεριά της η Μόσχα, τονίζει ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει φιλοναζιστικές «βάσεις», προσπαθώντας να δικαιολογήσει την πολιτική στήριξη που παρέχει στους αντάρτες.

Ωστόσο, οι αρχές της Ρωσίας αρνούνται κάθετα ότι παρέχουν πολεμικό εξοπλισμό στους φιλορώσους αντάρτες. Υπενθυμίζουμε ότι  η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, έχοντας κοστίσει τη ζωή σε παραπάνω από 5.000 ανθρώπους.

Πούτιν: Λεγεώνα των ξένων του NATO οι Ουκρανοί

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι η Ουκρανία αρνείται μια ειρηνική λύση και χαρακτήρισε λεγεώνα των ξένων του ΝΑΤΟ.

«Ποιος πολεμά στην ανατολική Ουκρανία; Υπάρχουν επίσημες μεραρχίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά σε μεγάλο βαθμό υπάρχουν τα αυτοαποκαλούμενα τάγματα εθελοντών εθνικιστών.

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για έναν στρατό, αλλά για μια λεγεώνα των ξένων και σε αυτή την περίπτωση μια λεγεώνα των ξένων του ΝΑΤΟ, που δεν έχει στόχο την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ουκρανίας.

Πρόκειται για έναν άλλο γεωπολιτικό στόχο: τον περιορισμό της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν και πρόσεθεσε: «Δυστυχώς, οι ουκρανικές αρχές αρνούνται μια ειρηνική λύση, δεν θέλουν να καταβάλουν πολιτικές προσπάθειες».