Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που προέκυψε από τη συμφωνία συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ενδεχομένως θα ορκιστούν εντός της ημέρας, εφόσον εγκριθεί από το ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία τεσσάρων υπερ-υπουργείων.


Τα υπουργεία

Το πρώτο υπερυπουργείο είναι το Εσωτερικών στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.
 
Το δεύτερο υπερυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
 
Στο τρίτο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
 
Στο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων θα υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.
 
Το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 
 
Όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.
 
Τα υπόλοιπα τέσσερα υπουργεία της κυβέρνησης θα έχουν ως εξής: Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών,  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
 

Οι πιθανοί υπουργοί

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς θα είναι υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα και στον επικοινωνιακό τομέα της κυβέρνησης.
 
Ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κΠάνος Σκουρλέτης θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.
 
Στο οικονομικό επιτελείο θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης ως επιπτεύων, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
 
Το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει ο Αριστείδης Μπαλτάς.
 
Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να πάρει η κυρία Ράνια Αντωνοπούλου βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας. Τις τελευταίες ώρες όμως ακούγεται και το όνομα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.
 
Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να συμπεριλάβει και το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Επικεφαλής θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Γ. Σταθάκης και ρόλο θα έχει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
 
Εχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός νέου υπουργείου Μετανάστευσης, για τη θέση της επικεφαλής ακούγεται το όνομα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
 
Στο υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτή τη στιγμή η ανάθεσή του στον Ν. Κοτζιά, με υφυπουργό τη κυρία Νάντια Βαλαβάνη.  
 
Το υπουργείο Αμυνας σύμφωνα με πληροφορίες αναλαμβάνει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος. 
 
Για το υπουργείο Υγείας έχει κλειδώσει το όνομα του Π. Κουρουμπλή.
 
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και ακούγεται και το όνομα του Π. Νικολούδη, σημερινού επικεφαλής της Αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, με τον οποίο υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας. Κάποιοι άλλοι βλέπουν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα να διευρύνει την κυβέρνησή του προς αριστερές δυνάμεις ισορροπώντας τις εντυπώσεις από τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛΛ.
 
Κεντρικό ρόλο αναμένεται ότι θα παίξει ο Ν. Βούτσης (είτε ως πρόεδρος της Βουλής, είτε ως αναβαθμισμένος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Ενα ενδεχόμενο για τη θέση του Προέδρου της Βουλής είναι και η πρόταση για τον Θ. Δρίτσα, σε περίπτωση που δεν του ανατεθεί το υπουργείο Αμυνας.