«Η Ευρώπη θα δώσει εύλογο χρόνο στη νέα κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της για το πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το καταστροφικό μνημόνιο» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
 «Το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης θα σέβεται τις δεσμεύσεις της χώρας που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά θα αντικαθιστά την καταστροφική συνταγή, καθώς και το μοντέλο της τρόικας, που δεν υπάρχει πουθενά στην ευρωπαϊκή παράδοση και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο» σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει: «Το σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης θα στηρίζεται σε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και έναν προσανατολισμό με προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ευρωζώνης και την ταχεία μείωση της ανεργίας».
 
 Αναφορικά με την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ο αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που δεν θα είναι εύκολες, τις προτάσεις του και είμαστε έτοιμοι για μια αμοιβαία επωφελή λύση. Είμαστε ανοικτοί σε έναν προωθητικό συμβιβασμό, καθώς το σενάριο της ρήξης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα όχι μόνο της ελληνικής πλευράς, αλλά και των εταίρων και δανειστών μας. Γι΄ αυτό είμαι αισιόδοξος ότι, παρά τα όσα λέγονται κυρίως από τους δεξιούς του Βερολίνου, θα υπάρξει πραγματισμός και ρεαλισμός στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος. Εμείς θέλουμε αυτές οι συζητήσεις να μην τρενάρουν πολύ και, όπως βλέπετε, ο Αλέξης Τσίπρας ως εντολοδόχος πρωθυπουργός κινείται με ταχύτητα για την υλοποίηση της λαϊκής εντολής, χωρίς χρονοτριβές».
 
 Ερωτηθείς για την διαφαινόμενη ευνοϊκή αλλαγή του διεθνούς κλίματος έναντι της χώρας μας μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης τονίζει: «Μια μεγάλη μερίδα του πολιτικού φάσματος στην Ευρώπη και σε κυβερνητικό επίπεδο αντιλαμβάνεται το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως ήττα της μονομερούς καταστροφικής λιτότητας αλά Σόιμπλε και ως παράθυρο ευκαιρίας για στροφή συνολικά της ΕΕ και ιδιαίτερα της ευρωζώνης προς πολιτική ανάπτυξης, επενδύσεων, με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Σε πείσμα των εγχώριων αντιπάλων μας και της εκφοβιστικής τους προπαγάνδας, αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες προκειμένου να προετοιμαστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα μεσολαβητικές πρωτοβουλίες και κινήσεις με θετικό πρόσημο»
 
 Αναφορικά με την επίσκεψη στην Αθήνα την Πέμπτη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει: Ο πρόεδρος του Ε.Κ., κ. Σουλτς, με τον οποίο ως αντιπρόεδρος διατηρώ εξαιρετική και συνεχή θεσμική συνεργασία, έρχεται στην Αθήνα, αφού προηγουμένως έχει δηλώσει μαζί με τα θερμά του συγχαρητήρια για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάθεσή του να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αθήνας και του Βερολίνου. Το γεγονός έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ο κ. Σουλτς, εκτός από πρόεδρος του Ε.Κ. είναι Γερμανός σοσιαλδημοκράτης. Στη συνέχεια, την Παρασκευή, θα δει την κ. Μέρκελ στο Στρασβούργο».