Η Ελλάδα είναι ο σχετικός φωτεινός φάρος σταθερότητας και αυτό πρέπει και οφείλουν να το αντιληφθούν και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας ιδιαίτερα εκείνοι οι οποίοι νομίζουν και πιστεύουν ότι μπορούν μέσω του χρέους να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση την Ελλάδα και τη θέση της στο διεθνές σύστημα» δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο ίδιος τόνισε πως «ήταν πολλοί εκείνοι που παραβίασαν τους κανόνες και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η κυβέρνηση. Εάν νομίζουν ότι στο  όνομα του χρέους θα μας κάνουν  να παραιτηθούμε από την κυριαρχία μας για την ενεργή δραστήρια συμβολή στις ευρωπαϊκές πολιτικές κάνει λάθος» είπε και τόνισε πως «θέλουμε να είμαστε Έλληνες πατριώτες, θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊστές, θέλουμε να είμαστε παγκόσμιοι διεθνιστές».

Ωστόσο η τοποθέτηση του κ. Κοτζιά προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βενιζέλου.
Ο απερχόμενος υπουργός δήλωσε πως όσο ήταν ο ίδιος στο υπουργείο Εξωτερικών δεν δέχθηκε καμία παρέμβαση.

«Θέλω να ενημερώσω τον ελληνικό λαό πως ούτε μία φορά, ούτε μια στιγμή η Ελλάδα απεδέχθη πίεση ή προσπάθεια πίεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ή άμυνας και ασφάλειας με μοχλό την οικονομική κρίση και ιδίως τα ζητήματα του οικονομικού χρέους».

Τέλος ο  κ. Βενιζέλος ευχήθηκε η νέα κυβέρνηση να φέρει κάτι καλύτερο για τη χώρα και όχι κάτι χειρότερο.