Η έκδοση δήλωσης περί λήψης μέτρων από τις Βρυξέλλες αποτέλεσε την πρώτη εστία σύγκρουσης ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά όργανα, σημειώνει η Καθημερινή και συμπληρώνει ότι κατά τις ίδιες πηγές, για τις ελληνικές προθέσεις έχει ενημερωθεί από χθες η Μόσχα, που εμφανίζεται διατεθειμένη να εξαιρέσει εφ’ εξής τα ελληνικά προϊόντα από το εμπάργκο κατά των χωρών της Ε.Ε.
 
Το δημοσίευμα συνεχίζει υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη σύγκρουση ανάμεσα στην καινούργια ελληνική κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά όργανα σημειώθηκε χθες, όταν δημοσιεύθηκε η αυστηρή δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούσε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία και δεν είχε πάρει τη συναίνεση του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα.
 
Επικαλούμενη πληροφορίες η Καθημερινή συμπληρώνει ότι τη Δευτέρα επικοινώνησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ με τον κ. Τσίπρα για να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για την εκλογική του νίκη και την ίδια στιγμή βρίσκονταν σε επικοινωνία και οι σύμβουλοι των δύο αντρών για τη δήλωση που θα εξέδιδε την επόμενη μέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία.
«Δεν συμφωνούμε με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στα αγροτικά όσο αφορά την οικονομία της δικής μας χώρας, αλλά και γενικότερα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής.
 
«Ανάλογες αντιδράσεις, λόγω των συνεπειών των κυρώσεων, έχουν και άλλες χώρες της ΕΕ» σημειώνει ο κ. Χουντής και προσθέτει: «Τις ενστάσεις μας, επί της ουσίας πια θα τις διατυπώσει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Υπάρχει μια βιασύνη ορισμένων κρατών-μελών, αυτή η βιασύνη αποτυπώθηκε στη δήλωση με την οποία η νέα ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της… καθώς εξεδόθη ανακοίνωση-δήλωση των αρχηγών των κρατών, χωρίς να ενημερωθεί η Ελλάδα ή χωρίς να πάρουν τη γνώμη του Έλληνα πρωθυπουργού. Ήξεραν ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση και μπορούσε να ληφθεί υπόψη και η γνώμη του πρωθυπουργού», τονίζει ο κ. Χουντής.