«Λυπούμαστε που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνταχθεί μαζί μας» δηλώνει ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αφορμή τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι χθες δημοσιοποιήθηκε η δήλωση της Ε.Ε. για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία χωρίς να δοθεί η συγκατάθεση της ελληνικής πλευράς.

Ο εκπρόσωπος του Τουσκ απορρίτπει την κριτική που ασκεί η κυβέρνηση λέγοντας: «Συμβουλευτήκαμε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου της νέας ελληνικής κυβέρνηση. Εμείς καταλάβαμε, την Δευτέρα, ότι το ανακοινωθέν είχε συμφωνηθεί από όλους». 

Επίσης προσθέτει: «Όταν μάθαμε για την διστακτικότητα που εξέφρασε η ελληνική πλευρά, το πρωί της Τρίτης…προτείναμε να προσθέσουμε μια υποσημείωση που θα εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν καλύπτεται από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Καθώς η Ελλάδα δεν επιθυμούσε μια τέτοια υποσημείωση, ήταν ξεκάθαρο για εμάς ότι μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε την ανακοίνωση όπως  είχε συμφωνηθεί το απόγευμα».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χθες, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την  ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, προκειμένου να της μεταφέρει τη δυσαρέσκειά του.

Σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι στην Ε.Ε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει εξωτερικές σχέσεις, οι οποίες κινούνται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

«Γι' αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Δεν έχουμε καμία διαφορά με τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό» είπε.
Χαρακτήρισε δε αδιανόητο το γεγονός ότι δόθηκε κείμενο από την Ε.Ε. που προετοιμάζει το έδαφος για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας χωρίς την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αντιδράσαμε και υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο μέσα στην Ευρώπη, ούτε μπανανία κανενός. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά.
«Η Ρωσία πάντοτε τασσόταν υπέρ των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της Ελλάδας κι έτσι θα συνεχίσει» δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς στο ΑΜΠΕ, εκτιμώντας ότι η χώρα μας δεν θα έχει εύκολες μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την οικονομική ημερήσια διάταξη όπως είπε.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ευχήθηκε  απόψε στην καθιερωμένη δεξίωση προς τιμήν των ξένων ανταποκριτών στη Μόσχα, κάθε επιτυχία στην ελληνική κυβέρνηση  και ανακοίνωσε ότι έχει προσκαλέσει τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά στη Ρωσία.

Νουθεσίες για τη σύνθεση της κυβέρνησης

Αντιπαράθεση με αφορμή την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα σημειώθηκε στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανάμεσα στον επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Λαμβάνοντας τον λόγο στη σημερινή συζήτηση στην ευρωβουλή επί του λεγόμενου επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ ο Γερμανός ευρωβουλευτής εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της νέας ελληνικής κυβέρνησης καταλογίζοντάς της πρόθεση διαγραφής όλου του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και εφαρμογή πολιτικών που θα καταστρέψουν, όπως ανέφερε, κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του να συγκροτήσει κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, για την ελλιπή συμμετοχή γυναικών στη νέα κυβέρνηση κ.α.

Στις αιτιάσεις Βέμπερ απάντησε ο Δ. Παπαδημούλης επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν την Κυριακή κατά της εφαρμογής καταστροφικών πολιτικών μονομερούς λιτότητας, αλλά και κατά της άνισης κατανομής των βαρών.

Ο Έλληνας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθυνόμενος προς τον κ. Βέμπερ του είπε ότι κατανοεί την πικρία του επειδή έχασε ο φίλος του Αντώνης Σαμαράς, ταυτοχρόνως όμως εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δεν τον ακολούθησαν στην αντιπαράθεσή του με την Ελλάδα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου.

Ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, απαλλάσσοντας έτσι και την Ευρώπη από ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Στον ίδιο τόνο απάντησε ο Δ. Παπαδημουλης και στον ευρωσκεπτικιστή Γερμανό ευρωβουλευτη Μπερντ Λούκε λέγοντας του ότι η απάντηση στην οικονομική κρίση δεν είναι οι επιστροφές στα εθνικά νομίσματα που ευαγγελίζεται, κάτι που θα ήταν άλλωστε καταστροφικό για όλους τους Ευρωπαίους φορολογουμενους.

Πηγή: Reuters, naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ