Η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σηματοδοτεί ότι πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κοινές δηλώσεις με τον Μάρτιν Σούλτς, τον οποίο χαρακτήρισε καλό φίλο της Ελλάδος, αλλά και προσωπικό φίλο του. 
 
«Χρήσιμη και εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνάντησή τους για την εδραίωση «νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της μεταμνημονιακής Ελλάδας και των θεσμών της ΕΕ». 
 
 

Σχέδιο για επιστροφή στην ανάπτυξη
 

Επανέλαβε ότι έχουμε σχέδιο για επιστροφή στην ανάπτυξη, σαρωτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισε τη δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια, εγγυόμαστε τη σταθερότητα, τόνισε ακόμη ο Α. Τσίπρας.

Ο Μάρτιν Σουλτς έγινε δεκτός σε φιλικό κλίμα λίγο μετά τις 2.30 μ.μ. από τον Αλέξη Τσίπρα.

 
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έχει επίσης προγραμματισμένες διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 


Με Ολάντ και Μέρκελ
 

Την επομένη της συνάντησης με τη νέα ελληνική ηγεσία, ο Μάρτιν Σουλτς θα κατευθυνθεί στο Στρασβούργο για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στην Αθήνα θα βρίσκεται την ίδια μέρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Σουλτς θέλει να διαμορφώσει ιδία αντίληψη για τις θέσεις της νέας κυβέρνησης και να τις μεταφέρει στο Βερολίνο.
 
Από γαλλικής πλευράς, ο Φρανσουά Ολάντ έχει καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Παρίσι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.