Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε κοινή συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και επισήμανε ότι οι εκλογές υπήρξαν πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ: «Οι εκλογές ήταν μια βαριά ήττα για το ΠΑΣΟΚ, για την παράταξη, για τη στρατηγική μας και για μένα προσωπικά».

Απέδωσε ευθύνες στην κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα, κόβοντας ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και δημιουργώντας «σύγχυση στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους».

Επίσης, προανήγγειλε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για τον Μάιο και δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των ΜΜΕ, αλλά οι μέρες δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε πως θα πρέπει η παράταξη να κινηθεί σε κλίμα ενότητας.
«Τα ΜΜΕ δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι όμως αυτές οι δικές μας ημέρες. Βαδίζουμε ενωτικά αλλά όχι ατιμώρητα για αυτούς που έβλαψαν την παράταξη και τη χώρα.

Το πραγματικό δίλημμα είναι αν η παράταξη θα προσανατολιστεί προς τη δυναμική του μέλλοντος ή προς τη ρουφήχτρα του παρελθόντος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι δεν αφήσει να γίνει πραγματικότητα η δεύτερη επιλογή.
Σχετικά με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του κόμματος του απέναντι στα νέα δεδομένα, δήλωσε πως οι «λεβέντικες προεκλογικές μεγαλοστομίες» επαναλαμβάνονται ακόμα και τώρα από την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι επικρατεί η αίσθηση πως ξαναγυρίσαμε στο 2009, χωρίς αυτό να ισχύει.

«Η δική μας στάση θα είναι πάντα ουσιαστική, υπεύθυνη, ειλικρινής, ενταγμένη στη εθνική στρατηγική που υπηρετούμε. Οι λεβέντικες προεκλογικές μεγαλοστομίες επαναλαμβάνονται με κεκτημένη ταχύτητα αντιπολίτευσης και όχι υπεύθυνης κυβέρνησης. Το χειρότερο είναι ότι επικρατεί η αίσθηση στη χώρα ότι ξαναγυρίσαμε στο 2009».