Το μέλος της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, ο  36χρονος Φρανσίσκο Χαβιέ Σορία Τολέδο, σκοτώθηκε στο νότιο Λίβανο χθες, κατά τη διάρκεια νέας κλιμάκωσης της έντασης στη μεθόριο με το Ισραήλ.
 
Το πρωί της 28ης Γενάρη, η οργάνωση Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση κατά ισραηλινού στρατιωτικού κονβόι στην μεθοριακή περιοχή της κοιλάδας Σεμπάα, σκοτώνοντας δύο Ισραηλινούς στρατιώτες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τελ Αβιβ απάντησε με 13 όλμους, οι οποίοι έπληξαν ακατοίκητη περιοχή στο νότιο Λίβανο.
 
Λίγη ώρα αργότερα, βόμβες έπληξαν βάση του ισραηλινού στρατού στα Υψίπεδα του Γκολάν, περιοχή που ελέγχεται από το Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι μέσω του λογαριασμού του στο Twitter συλλυπήθηκε την οικογένειά του και τους συναδέλφους του.
 
«Η Ισπανία έχει ζητήσει από τον ΟΗΕ τη διεξαγωγή άμεσης και ενδελεχούς έρευνας ώστε να αποκαλυφθεί το τι συνέβη», δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας.

Ισπανικά ΜΜΕ σημειώνουν πως ο κυανόκρανος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά.

Η νέα ένταση στην περιοχή ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, όταν το Ισραήλ χτύπησε θέσεις της Χεζμπολάχ σε συριακό έδαφος.
 
Σκοτώθηκε ένας στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και έξι μέλη της Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ κατέχει τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη λήξη του Πολέμου των 6 ημερών το 1967. Θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελούν τη βασική πηγή πόσιμου νερού για το Ισραήλ. Αποτελούν επίσης τόπο μεγάλης αμυντικής σημασίας, καθώς ο Ισραηλινός στρατός έχει εγκαταστήσει σταθμούς ηλεκτρονικής παρακολούθησης και κυρίως επειδή αποτελούν κομβικό σημείο για οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ισραήλ από την πλευρά της Συρίας .