«Επελέγη ο διάλογος έναντι των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά συμμετοχή του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 
 
Ο Κ. Κοτζιάς είπε πως οι διαπραγματεύσεις έληξαν με έναν καλό συμβιβασμό ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ελλάδα και πως τα περισσότερα σχόλια της χώρας μας έγιναν δεκτά από τους ομολόγους του. 
 
Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αποφάσισαν να παρατείνουν κατά έξι μήνες τις υφιστάμενες κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων και φιλορώσων αυτονομιστών, αφού, όπως μας ενημέρωσε ο νέος μας ΥΠΕΞ, η πρόταση επιβολής νέων κυρώσεων, αφαιρέθηκε.
 
Ο ΥΠΕΞ δεν απέκλινε από την προσπάθεια να μετριασθούν οι έντονες εντυπώσεις από την ελληνική αντίδραση στην κοινή δήλωση των ηγετών των 28 για την ουκρανική κρίση. Στόχος, είπε, είναι η ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς να αποξενώσουμε τη Ρωσία, προσθέτοντας πως “μπορεί κάποιος να στηρίζει την Ευρώπη και όχι τις κυρώσεις”. Οι τελευταίες, είπε, δημιούργησαν οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ θα προσθέσει, στις αρχές Φεβρουαρίου, νέα ονόματα στη “μαύρη λίστα” με τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις λόγω της εμπλοκής τους στην ουκρανική κρίση ενώ θα προετοιμάσει και “νέα μέτρα”, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα και άλλες δύο χώρες άσκησαν πιέσεις να μην υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις, παρά μόνο επέκταση των υφισταμένων. 
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε επίσης να παρατείνει κατά έξι μήνες, μέχρι τον Σεπτέμβριο, τις στοχευμένες κυρώσεις που υιοθετήθηκαν πέρσι τον Μάιο σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και φιλορώσων της Ουκρανίας, πρόσθεσε η Μογκερίνι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.