Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προσήλθε στην πρώτη ψηφοφορία της Πέμπτης με υποψήφιο τον ανώτατο δικαστικό Σέρτζιο Ματαρέλα. Στην πρώτη ψηφοφορία, απαιτείται «ναι» από τα δύο τρίτα των 1.009 εκλεκτόρων -τα μέλη της Βουλής, της Γερουσίας, και αντιπρόσωποι περιφερειών. 
 
Από τους 975 που ήταν παρόντες, οι 538 ψήφισαν λευκό και άλλοι 33 άκυρο, στέλνοντας το μήνυμα ότι επιδίωξή τους ήταν να μην εκλεγεί κανείς και να μην κριθεί τίποτα πριν από την τέταρτη ψηφοφορία, όπου η απαραίτητη πλειοψηφία πέφτει στο μισό.
 
 

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις
 

Η έκβαση δεν σημαίνει, ακόμη τουλάχιστον, ήττα του Ρέντσι, καθώς θα ακολουθήσουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των ιταλικών κομμάτων. 
 
Η υποψηφιότητα του Ματαρέλα ικανοποιεί την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία ασκεί σκληρή εσωκομματική αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό. Ο Ρέντσι, μέσω της ψηφοφορίας, στοχεύει σε συσπείρωση του Δημοκρατικού Κόμματος. 
 
 

Ικανοποίηση αριστερής πτέρυγας
 

Επιπλέον, η υποψηφιότητα Ματαρέλα προκάλεσε την αντίδραση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ρέντσι έχει προσεγγίσει τον πρώην «Καβαλιέρε», ο οποίος πλέον ηγείται της Forza Italia -του «μισού δεξιού στρατοπέδου»- με στόχο να συμφωνήσει σε μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου. 
 
O Mπερλουσκόνι αντέδρασε, καλώντας τους βουλευτές της FI να ψηφίσουν λευκό «εναντίον του Ρέντσι, ο οποίος δεν σεβάστηκε τη συμφωνία». 
 
Στις δύο της Παρασκευής, το όριο είναι και πάλι τα δύο τρίτα. Το Σάββατο γίνεται η τέταρτη, οπότε θα αρκεί η απλή πλειοψηφία, δηλαδή 505 «ναι». 
 
Η πιθανότερη έκβαση για τις εφημερίδες στην ιταλική πρωτεύουσα είναι πως ο πρόεδρος θα εκλεγεί τελικά μετά από συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν τελικά Ρέντσι και Μπερλουσκόνι, από την τέταρτη ψηφοφορία και έπειτα.