Ποτάμι: Δεν έχουν σχέδιο για παραμονή στην Ευρωζώνη

Το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση στον απόηχο των δηλώσεων του Γιάννη Βαρουφάκη, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε, ακόμη και να το στηρίξουμε, αν είχαμε πειστεί ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο το οποίο στο «τέλος της μέρας» θα εξασφάλιζε τα συμφέροντα της χώρας και την παραμονή της στην Ευρωζώνη.Τέτοιο σχέδιο δεν φαίνεται να υπάρχει.Η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί από ανησυχητική σε επικίνδυνη».

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, το Ποτάμι ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να επιδιώξει την συνεννόηση των κομμάτων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, έτσι ώστε να υπάρξει ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης.

«Προτείνουμε στην κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα παράταση της διαθεσιμότητας του υφισταμένου προγράμματος ώστε να μην βρεθούν οι τράπεζες και η οικονομία μας στο κενό. Καλούμε για άλλη μια φορά τον κ.Τσίπρα να επιδιώξει την συνεννόηση των κομμάτων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας έτσι ώστε να εκπονηθεί άμεσα ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Να διαγραφεί το επαχθές μέρος του χρέους

Η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, έκανε λόγο για άμεση σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, ώστε να επιτευχθεί η διαγραφή του επαχθούς και επονείδιστου μέρους του δημόσιου χρέους.
«Μετά τις σημερινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ επαναφέρουμε την πρότασή μας για άμεση σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου με στόχο τη διαγραφή του επαχθούς και επονείδιστου μέρους του δημόσιου χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

ΚΚΕ: Θα συνεχίσει να ματώνει ο λαός

Το ΚΚΕ θεωρεί πως ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει, όσο αυτοί που τον κυβερνούν συζητούν με τα ξένα κέντρα εξουσίας.

«Ο λαός μας όλα τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε γιατί αυτό απαιτούσαν οι “μεταρρυθμίσεις”, η “ανταγωνιστικότητα” του κεφαλαίου και οι “ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί”, με “πρωτογενές πλεόνασμα”, που σήμερα επανέλαβε και ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Κι ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση αυτά θα τα συζητήσει με τους επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ή με τους υπαλλήλους τους».

Ν.Δ.: Δεν ξέρουν που βρίσκονται

Η Νέα Δημοκρατία σχολίασε με αιχμηρό τρόπο τις δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι η νέα κυβέρνηση τα έχει χαμένα.
Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν ξέρει πού βρίσκεται, δεν ξέρει τι διαχειρίζεται, δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει», είναι το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΑΣΟΚ: Να σταματήσει η αναπαραγωγή ψευδαισθήσεων

Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία τονίζει πως η νέα κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο και επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι η βοήθεια από την Ευρώπη θα έρθει μόνο αν τηρηθούν δεσμέυσεις απέναντι στους δανειστές.

«Σε λίγο συμπληρώνονται πέντε ημέρες από το σχηματισμό της κυβέρνησης. Πέντε ημέρες ενθουσιασμού, φαινομενικά. Ουσιαστικά όμως πέντε ημέρες μεγάλης διακινδύνευσης για όσα κατάφερε με πέντε ολόκληρα χρόνια θυσιών ο  ελληνικός  λαός» τονίζει το ΠΑΣΟΚ και αναφέρει τα εξής σημεία:

1. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από την υφιστάμενη παράτασή του προγράμματος μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Η ολοκλήρωση του προγράμματος ή έστω η επέκταση της παράτασης του, η καταβολή των εκκρεμών δόσεων και η μετάβαση στη νέα φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (που είναι η καλή εκδοχή) ή ενός τρίτου μνημονίου (που είναι η κακή εκδοχή) προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας.

2. Καμία συζήτηση περί περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους (όπως έχει αποφασίσει το Eurogroup ήδη από το Φεβρουάριο του 2012) δεν ανοίγει, αν δεν προηγηθεί  η  οριστικοποίηση του πλαισίου στο οποίο κινείται η Ελλάδα και δεν υπάρχει άλλο φόρουμ συζήτησης για τα θέματα αυτά εκτός του Eurogroup.

3. Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να συνεχίσει τη βοήθεια και τη στήριξη προς την Ελλάδα, αν αυτή τη ζητήσει, αποδεχόμενη τους σχετικούς όρους, αλλά προφανώς η Ευρωζώνη  ούτε θέλει ούτε μπορεί να επιβάλλει τη βοήθειά της», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Μήπως πρέπει σιγά σιγά να σοβαρευόμαστε και να οργανωνόμαστε ως χώρα; Το ερώτημα δεν απευθύνεται μόνο στην κυβέρνηση, αλλά σε όλους εκείνους που την ενθαρρύνουν στην αναπαραγωγή ψευδαισθήσεων και στην αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας», αναφέρει η ανακοίνωση.